Skip to main content

Διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο για έναν αγωγό..........

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διπλωματική διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο για την ένταξη και της Αιγύπτου στο κονσόρτσιουμ κατασκευής...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διπλωματική διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο για την ένταξη και της Αιγύπτου στο κονσόρτσιουμ κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Μολονότι οι συνθήκες δεν είναι και οι πιο θετικές, λόγω των γνωστών προβλημάτων στην αγορά ενέργειας. Ως γνωστόν, οι τιμές βρίσκονται στα κατώτατα δυνατά επίπεδα με αποτέλεσμα η υλοποίηση του project να καθίσταται αυτή τη φορά ασύμφορη. Γι αυτό και το ενδιαφέρον, από επενδυτικής απόψεως, έχει υποχωρήσει. Όμως, επειδή το ενεργειακό χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο, δεν αποκλείεται προσεχώς η τάση να είναι αυξητική, οπότε το project να καταστεί και πάλι ελκυστικό. Γι αυτό και όλοι τρέχουν τώρα για να αξιοποιήσουν τον χρόνο και τις πιθανές ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Αθήνα σπεύδει να κυρώσει στη Βουλή τη συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο για τον ίδιο αγωγό. Κι αυτό γιατί θέλει να είναι έτοιμη στην κατάλληλη στιγμή. Η οποία, αν κι όποτε δρομολογηθεί στο μέλλον, δεν θα είναι ανέφελη. Ηδη, οι κινήσεις που φέρονται να γίνονται σχεδόν παράλληλα, δείχνουν να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές. Για παράδειγμα, πληθαίνουν οι φήμες που φτάνουν και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και θέλουν να βρίσκονται σε συζητήσεις μεταξύ τους Ιταλοί και Τούρκοι, με θέμα πιθανές συνεργασίες στο κομμάτι της ενέργειας.

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινισθεί σε τι επίπεδο γίνονται αυτές οι συζητήσεις, ούτε για ποια projects. Όμως, από την άλλη, είναι γεγονός ότι η Ρώμη μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση προσέγγισης με τις χώρες που προωθούν τον East Med, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που έχει δώσει, ενώ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι παίζει καθυστερήσεις, με διαφορετική κάθε φορά αφορμή