Skip to main content

Διαπαραταξιακή επιτροπή θα παρακολουθεί τα έργα και το δάνειο της ΕΤΕπ

Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Γ. Ρανέλλα και Αστικής Ανθεκτικότητας Λ. Λιάκου έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στους επικεφαλής των παρατάξεων

Στην τελική ευθεία μπαίνει, πλέον, το θέμα της σύναψης του δανείου μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μετά και τη συνάντηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα και Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου έδωσαν κατά τη σύσκεψη αναλυτικά στοιχεία στους επικεφαλής και απάντησαν στα ερωτήματά τους.

Η συνάντηση της διοίκησης με τους επικεφαλής Ρία Καλφακάκου, Γιάννη Δελλή, Μόνικα Αϊβάζογλου και Κωνσταντή Σερβή πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Δεν παραβρέθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έκανε λόγο για «συνάντηση παρωδία» με τον δήμαρχο να τον κατηγορεί για «θεσμικό ατόπημα».

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την πορεία του δανείου και την εκτέλεση της πορείας των έργων θα παρακολουθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που πρόκειται να συγκροτηθεί. «Θα μπορεί να επεμβαίνει στο ποια έργα έχουν προτεραιότητα», τόνισε. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, η σύμβαση είναι ανοιχτή, γεγονός που σημαίνει πως από τον ενδεικτικό πίνακα με τα ώριμα έργα, μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ανάλογα με την προτεραιότητα που θα έχουμε.

Αναφερόμενος στη μείωση του ποσού του δανείου που θα ληφθεί από τα 50 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ., υπογράμμισε ότι έγινε, καθώς εκτιμήθηκε ότι «η απορρόφηση ακόμη και των 20 εκατ είναι δύσκολο να γίνει μέσα στην επόμενη διετία. Επομένως αυτή η δανειακή σύμβαση αφήνει μια προίκα στην επόμενη διοίκηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι «η ψηφοφορία στην Οικονομική Επιτροπή ήταν θετική, όπως και οι τοποθετήσεις ήταν θετικές. Εάν αλλάξουν γνώμη στο τέλος, τι να πω χάσαμε». Αναφερόμενος στη στάση του κ. Καλαφάτη, απάντησε ότι η συζήτηση για το δάνειο έχει γίνει δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο. «Ας το θεωρεί ότι είναι παρωδία. Κανονικά έπρεπε να έχει έρθει, είναι θεσμικό ατόπημα που δεν ήρθε. Η απουσία του εμένα με ενοχλεί, γιατί είναι θεσμικό ατόπημα».  

Η κόκκινη γραμμή της Καλφακάκου: Καμία αύξηση των δημοτικών τελών

Τις δικές της κόκκινες γραμμές για το δάνειο της ΕΤΕπ έθεσε στη δημοτική αρχή η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου. Όπως ανέφερε, μετά τη σύσκεψη, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση των δημοτών, μέσω των δημοτικών τελών, εξαιτίας της δανειοδότησης. «Θέλουμε να υπάρξει και δέσμευση ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με αύξηση των δημοτικών τελών ή με άλλον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κ. Καλφακάκου ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να βάλει άλλες επιβαρύνσεις και φόρους στο δημότη». «Η τακτική μας είναι μείωση όσο γίνεται των δημοτικών τελών», απάντησε ο κ. Μπουτάρης.



Επίσης, η επικεφαλής της «Ανοιχτή Πόλη», ζήτησε η διαπαραταξιακή επιτροπή να προτείνει σε ποια έργα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. «Έχουμε ως παράταξη προτείνει μια σειρά από έργα, όπως και οι άλλες παρατάξεις. Όλα αυτά να συγκεντρωθούν και να συζητηθούν η ωριμότητα και η αναγκαιότητά τους, ώστε όταν θα έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο να έχει υπάρξει μια προετοιμασία από όλους μας», τόνισε η κ. Καλφακάκου.

Υπογράμμισε, ότι η οριστική απόφαση για τη θέση της παράταξης απέναντι στο θέμα της σύναψης του δανείου θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από σύσκεψη. Πάντως, πηγές από την παράταξη σημειώνουν ότι βλέπουν θετικά τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, ωστόσο, δε θα δοθεί καμία «γραμμή» στους δημοτικούς τους συμβούλους για τη στάση που θα κρατήσουν.  

Για ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση, η οποία χρειαζόταν, έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αιβάζογλου. Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις της, «άκουσε όλα τα στοιχεία προσεκτικά», ωστόσο, δεν έχουν λάβει ακόμα απόφαση για το τι θα κάνουν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκρότηση της διαπαραταξιακής ομάδας και ζήτησε τα έργα να έχουν μια κοινωνική σημασία και βαρύτητα.

Ο Αρμόδιος Στεργίου, από την παράταξη «Συμμαχία Πολιτών», ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη σύναψη του δανείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γιάννης Δελλής από την Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης δεν ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο, κάνοντας λόγο για συνάντηση παρωδία, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι «χρυσάφι πιάνουν και χώμα γίνεται». «Θα μπορούσε, αν υπήρχε η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση κι ένα κλίμα συναίνεσης, αυτό το χρηματικό εργαλείο να δώσει πολλά οφέλη στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς να τους επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της σύσκεψης.