Skip to main content

ΔιαΝΕΟσις: «Όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία» λέει το 65,9%

Στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 27,7% απαντά ότι η χώρα μας πρέπει να δεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Αντίθετοι με το να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίζονται οι περισσότεροι, σε νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, το 65,9% απαντά ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, στην πανελλαδική έρευνα που έκανε για τον Οργανισμό «διαΝΕΟσις» η MRB.

Στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 27,7% απαντά ότι η χώρα μας πρέπει να δεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Πέρα από το Σκοπιανό, οι απαντήσεις που έδωσαν οι 1.250 μετέχοντες στις 70 ερωτήσεις της έρευνας δείχνουν μεταξύ άλλων μία ευρύτατα διαδεδομένη άγνοια για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ό,τι αφορά το τι πιστεύουν, τι νομίζουν και τι θέλουν για οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση «αναδεικνύεται ότι έχουμε αντιφατικές απόψεις για ένα πράγμα, το οποίο δεν ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν ξέρουμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, διευθυντή σύνταξης του Οργανισμού, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται και μία υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού, σε σχέση με τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης πέρυσι.

Αναλυτικότερα, το 68% των Ελλήνων πλέον αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά -από 53,5% πέρυσι- δηλαδή ο αντιευρωπαϊσμός τείνει να φθίνει. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση --8 στους 10 αγρότες το πιστεύουν αυτό.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώθηκε στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας. Ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσε η χώρα να έχει εθνικό νόμισμα. «Είναι πρόοδος, πέρυσι ήταν ένας στους 3», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «57% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η απόφαση να μπούμε στο ευρώ ήταν λανθασμένη».

«Αναγκαίο κακό» τα μνημόνια

Στην ίδια έρευνα, 6 στους 10 συμφωνούν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό, λόγω της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.

Το 85% πιστεύει ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 60% που ήταν πέρυσι το ποσοστό. Αντίστοιχα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια η χώρα θα εξακολουθεί να έχει ως νόμισμά της το ευρώ (πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 58%).

Ακόμη, μεταξύ άλλων, οι Ελληνες πιστεύουν, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα:

Ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα θα έμοιαζε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το 30%, με την Ανγκελα Μέρκελ (14,2%) και τον Εμανουέλ Μακρόν (12,8%).

Για να θεωρείται κάποιος Ελληνας πρέπει:

να υιοθετεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα (54,3%)
να έχει γεννηθεί από Ελληνες γονείς (43,4%)
να μιλάει ελληνικά (24,9%)
να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (24,8%)
Ελληνας γεννιέσαι, σύμφωνα με το 54,5%

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες:

Το 90,3% συμφωνεί ότι ο αριθμός τους στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος
Το 72,1% συμφωνεί ότι η παρουσία τους αυξάνει την εγκληματικότητα
Το 65,4% συμφωνεί ότι η παρουσία τους αυξάνει την ανεργία
Για την ινδική κάνναβη:

Το 64,4% διαφωνεί με τη νομιμοποίηση για προσωπική χρήση
Το 63,3% συμφωνεί με τη νομιμοποίηση για ιατρική χρήση
Το 84,7% δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό

Το 39,5% απαντά ότι δεν θα τον ενοχλούσε η ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα, ενώ το 34,5% δηλώνει ότι αυτό θα τον ενοχλούσε

Το 79,3% πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα

Το 28,7% πιστεύει ότι τα ορατά ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι αέρια ψεκασμού, ενώ το 61,3% απαντά υδρατμοί