Skip to main content

Διαμάχη για το άσυλο στους ακαδημαϊκούς κύκλους

Κόντρα για την κατάργηση ή όχι του ασύλου μεταξύ πανεπιστημιακών της χώρας. Ένα βήμα πριν την κατάργηση πολλές σχολές.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Κόντρα έχει ξεσπάσει στους ακαδημαϊκούς κύκλους για την κατάργηση ή μη του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά τα τελευταία επεισόδια σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια του τριήμερου των κινητοποιήσεων για την επέτειο ενός έτους από το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Την Παρασκευή οι πρυτάνεις έχουν σύνοδο στο Λαύριο, όπου θα τεθεί και επισήμως εκ νέου το θέμα του ασύλου. Στη διάρκεια της συνόδου θα αναζητηθεί μια μέση λύση στα θέματα ασύλου που θα ακολουθήσουν όλα τα Πανεπιστήμια και θα εγγυάται την εφαρμογή του νόμου.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού τριημέρου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικές αρχές εισέρχονταν  κανονικά στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, κατόπιν αυτεπάγγελτης επέμβασης των αρχών.

«Να μην υπάρχει άσυλο στους αύλιους χώρους και στους εσωτερικούς δρόμους της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου το βράδυ», προτείνει ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, τονίζοντας ότι είναι προσωπική του γνώμη και πως ο ίδιος δεν εκπροσωπεί το Πρυτανικό Συμβούλιο.

Ο κ. Γιαννακουδάκης μιλώντας στη Voria.gr σημειώνειότι οι υπάρχοντες φύλακες δεν είναι αρκετοί για τη νυχτερινή φύλαξη τουχώρου και πρέπει να ενισχυθούν κατά 150 ακόμη άτομα, κάτι οικονομικάασύμφορο για το Πανεπιστήμιο, καθώς κοστίζει περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος δηλώνει αντίθετος στην πρόταση του προέδρου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θ. Φορτσάκη, για δημιουργία σώματος ασφαλείας που θα ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιοςβγαίνει μέσα στα πανεπιστήμια.

«Πιστεύω πως μια οργανωμένη και καλά εκπαιδευμένη αστυνομία θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από ένα τέτοιο σώμα υπαλλήλων, σε περίπτωση διαμάχης με τις συμμορίες», σημειώνει ο ίδιος.

Στον αντίποδα, ο κ. Μουσιόπουλος, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ, τάσσεται κατά της κατάργησης του ασύλου, εφόσον υπάρχει επαρκής φύλαξη από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και μπορεί η πολιτεία να εγγυηθεί την ουσιαστική λειτουργία της Αστυνομίας.

«Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αν μπορεί η πολιτεία με σοβαρότητα να εγγυηθεί την ουσιαστική λειτουργία της αστυνομίας, δηλαδή όταν την καλούμε μόνο να έρχεται, και όταν το κάνει να μην το παίζει κάου-μπόϋ, αλλά να δουλεύει όπως δουλεύει σε όλες τις χώρες. Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι επίσης να έχουμε επαρκείς φύλακες, δηλαδή επαρκείς βάρδιες και ανθρώπους καλά εκπαιδευμένους που, όταν διαπιστώσουν τέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος κατά της ζωής, να ενημερώνουν οι ίδιοι τον Εισαγγελέα υπηρεσίας», λέει στην Voria.gr ο ίδιος.

«Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνω μόνο τα κτίρια να έχουν άσυλο και μάλιστα όλη την ώρα και να υπάρχει κανονισμός που θα ορίζει το ποιος θα δικαιούται να εισέλθει και πότε. Θα πρέπει να ελέγχεται στην είσοδο, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες από την φύλαξη που έχουμε στην είσοδο ποιος μπαίνει και ποιος όχι», καταλήγει ο κ. Μουσιόπουλος. 

Το μέτρο αυτό έχει υιοθετηθεί ήδη στη Νομική Σχολή Αθηνών, μετά την απόφαση του συμβουλίου του διδακτικού προσωπικού της Σχολής. Οι φοιτητές θα μπορούν να εισέρχονται στη Νομική Σχολή μόνο με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητάς τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της χρήσης των χώρων της σχολής από εξωπανεπιστημιακούς. Μεταξύ άλλων, αποφάσισε ότι στο εξής δεν θεωρούνται χώροι ασύλου τα σημεία, όπου δεν εκτελείται διδακτικό έργο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας επισήμως αποφεύγει να θέσει θέμα κατάργησης του ασύλου, αλλά αναμένει από τα πανεπιστήμια να αντιδράσουν ως αυτοδιοικούμενα Ιδρύματα. «Υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου» ανέφερε η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή την επίθεση ομάδων αναρχικών, που προσπαθούσαν να καταλάβουν την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σε βάρος του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Χρ. Κίττα, ο οποίος νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που ακολούθησε τον τραυματισμό του, ενώ επίθεση και προπηλακισμούς δέχθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος. «Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν, με την επίθεση εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό», δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας ζήτησε ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε σε μια εποχή όπου δημοκρατία και φόβος δεν μπορεί να συνυπάρχουν».

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία άνοιξε θέμα κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέροντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση να λάβει «τολμηρές αποφάσεις, διότι  το σημερινό καθεστώς, που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς».