Skip to main content

Διαμάχη ενόψει του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διαμάχη έχει ξεσπάσει για ακόμη μια φορά στους καλλιτεχνικούς κύκλους ενόψει του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αιτία η αποχή των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θ
Διαμάχη έχει ξεσπάσει για ακόμη μια φορά στους καλλιτεχνικούς κύκλους ενόψει του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι «Σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης» με αφορμή την δήλωση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» ότι θα απέχουν και από το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τον Μάρτιο, έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν το γεγονός.

Ο λόγος για τον οποίο, όπως δηλώνουν οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», απέχουν από τη διοργάνωση είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τον κινηματογραφικό νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» απείχαν και από το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Τότε ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, μιλώντας στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ είχε αναγγείλει τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλύσει γρήγορα το ζήτημα του «Κινηματογραφικού νόμου».

Η ανακοίνωση των Σκηνοθετών της Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε την απορία μας πως ένας θεσμικός φορέας όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποκύπτει στους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη και προβάλει μέσα από τους χώρους του αυτούς που αμφισβήτησαν και υπονόμευσαν την λειτουργία του Φεστιβάλ με την αποχή τους από αυτό και μάλιστα στην επέτειο των 50 χρόνων του.

Ο προβληματισμός μας ενισχύετε ιδιαιτέρα από την δήλωση της ομάδας αυτής ότι θα απέχουν και από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο πάλι με το άλλοθι της εκκρεμότητας του Κινηματογραφικού Νόμου την στιγμή που ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε από το βήμα του φεστιβάλ το Νοέμβριο ότι το σχέδιο νόμου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση σύντομα... Προς τι λοιπόν η νέα αποχή;

Πώς γίνεται ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ με σκοπό να παρουσιαστούν στο Ελληνικό κοινό να απέχουν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου;

Η ίδια ομάδα μάλιστα δημιουργεί μια Ακαδημία που θα απονέμει Κινηματογραφικά Βραβεία κλειστή και ελεγχόμενη από λίγους αποκλείοντας και απαξιώνοντας επώνυμους και βραβευμένους δημιουργούς από την συμμετοχή στην κρίση των βραβείων. Η Ακαδημία αυτή θα απονέμει βραβεία στην Αθήνα κόντρα στον θεσμό των Κρατικών Βραβείων ποιότητας που γίνονται εδώ και χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

Γι΄ αυτό λοιπόν η απόφαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και των Θεσσαλονικιών μελών του Δ.Σ να παραχωρήσουν τους χώρους του φεστιβάλ σε αυτούς που το υπονομεύουν μας βρίσκει αντίθετους την στιγμή μάλιστα που η πλήρης παρουσία του στην Θεσσαλονίκη αμφισβητείται.

Η δημιουργία ενός νέου νόμου για τον Κινηματογράφο είναι αίτημα όλων μας και για τον λόγο αυτό όλοι οι Κινηματογραφικοί φορείς υπέβαλαν την ολοκληρωμένη πρόταση τους πάνω στον εκσυγχρονισμό του νόμου της αείμνηστης Μελίνας για τον Νέο Κινηματογραφικό Νομό στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη μέχρι σήμερα δεν έχουν έτοιμη καμία πρόταση δική τους για τον Νόμο.

Εμείς οι Κινηματογραφιστές της Βόρειας Ελλάδας καλούμε τους δημιουργούς και το κοινό της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή τους.

Σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης, μέλη της Ε.Ε.Σ Θεσσαλονίκης

Η Τριμελής Επιτροπή
e-mail ees@otenet.gr

Στέργιος Μήτας

Κώστας Εφραιμιδης

Γιώργος Κεραμιδιώτης»