Skip to main content

Διαμαρτυρία της ΟΧΕ για την αντιμετώπιση της σκοπιανής Βαρντάρ στο CL

Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της αναφορικά με την μετάδοση του Final Four στην Κολωνία

Έγγραφο διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ απέστειλε η ΟΧΕ εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της αναφορικά με όσα εκτιλύχθηκαν στο πλαίσιο της μετάδοσης του Final Four του Champions League στην Κολωνία που βρήκε νικήτρια τη Βαρντάρ Σκοπίων αλλά και μετέπειτα στα αποδυτήρια του συλλόγου.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος:

«Αξιότιμε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ κ. Μίκαελ Βίντερερ

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος σας συγχαίρει θερμά για την καταπληκτική διοργάνωση του Final 4 του Τσάμπιονς Λιγκ που φιλοξενήθηκε στην Κολωνία.
Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από αυτό το όμορφο event το χάντμπολ κέρδισε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτούς τους τέσσερις εξαιρετικούς αγώνες, μέσα από τον τηλεοπτικό δίκτυο Cosmote TV και από το EHF TV (ο παραπάνω σταθμός που είχε τα δικαιώματα δεν μετέδωσε ζωντανά τον μικρό και μεγάλο τελικό).

Μετά λύπης μας ωστόσο ακούσαμε πολλές φορές τον παρουσιαστή του αγώνα Tom Ó Brannagáin να χρησιμοποιεί τον όρο «Macedonia» και όχι «FYROM», αναφερόμενος στην χώρα της Βαρντάρ Σκοπίων. Ο κ. Tom Ó Brannagáin ως ο επίσημος παρουσιαστής της EHF όφειλε να γνωρίζει την διεθνή ονομασία της χώρας και η EHF από την πλευρά της θα έπρεπε τουλάχιστον να τον είχε διορθώσει μετά τον ημιτελικό του Σαββάτου, ενόψει του τελικού της Κυριακής.

Η ονομασία «Macedonia», αντί «FYROM» είναι μη αποδεκτή από την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος και δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολούθησαν τους αγώνες μέσω της EHF TV.

Επίσης εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την απαράδεκτη φωτογραφία στα αποδυτήρια της Βαρντάρ Σκοπίων μετά τον τελικό. Στην φωτογραφία μέλος της ομάδας κρατάει στα χέρια του μία σημαία, στην οποία διακρίνονται το Ελληνικό Εθνικό μας σύμβολο, ο «Ήλιος της Βεργίνας», καθώς και Ελληνικά εδάφη (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βέροια, Καστοριά, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς) τα οποία παρουσιάζονται να έχουν προσαρτηθεί στη FYROM με την ονομασία «Macedonia»!

Η εικόνα αυτή παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και αναμειγνύει την πολιτική στον χώρο του αθλητισμού, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί.

Αυτή η φωτογραφία είναι φανερό ότι προέρχεται από επίσημο φωτογράφο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αφού κάτω δεξιά βρίσκεται το λογότυπο της διοργάνωσης «#ehffinal4» και έχει επίσης αναρτηθεί στο EHF_Live στο twitter, κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Πρόκειται για μία προκλητική φωτογραφία, η οποία εξοργίζει και προσβάλει όλους τους Έλληνες και ήδη έχει γίνει γνωστή στα ΜΜΕ και τα social media της χώρας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Γνωρίζοντας την σοβαρότητα με την οποία η EHF αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, παρακαλούμε όπως:

-Να αφαιρεθεί άμεσα η συγκεκριμένη φωτογραφία από τον λογαριασμό της EHF_Live στο twitter και από οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό της EHF στα Social Media.

-Να ερευνηθεί το πως αυτή η φωτογραφία αναρτήθηκε σε ένα από τα social media της EHF και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

-Να ενημερωθεί ο κ. Tom Ó Brannagáin ότι στις μεταδόσεις του θα πρέπει να αναφέρει τις ονομασίες χωρών όπως τις έχουν αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ (ΕΗF), η

Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ (IHF), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (OHE).

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με τον Α’ όμιλο του EURO 2017 Γυναικών Κ17, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στα Σκόπια, το διάστημα 31 Ιουλίου- 5 Αυγούστου και στον οποίο συμμετέχει η Εθνική ομάδα της Ελλάδας.

Προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σας έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή από τις 25 Απριλίου 2017.

Ευελπιστούμε ότι στην συγκεκριμένη διοργάνωση θα ασχοληθούμε μόνο με αγωνιστικά θέματα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε ξέρουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος επανέρχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό είναι εξόχως σοβαρό για την πατρίδα μας και τους Έλληνες.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συνεργασία σας για ακόμα μία φορά

Με τιμή

Για το Δ.Σ. της ΟΧΕ ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γκαντής».