Skip to main content

Ένταση καταληψιών-ΜΑΤ στο δημαρχείο ενώπιον Μπουτάρη (φωτο+video)

Ο λόγος για τη διαμαρτυρία ειναι η επικείμενη μεταφορά του 12ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στον χώρο που στεγάζεται η κατάληψη «Σχολείο».

Ένταση προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διαμαρτυρία ατόμων που πρόσκεινται στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο».

Οι καταληψίες από το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου 27 και Μπιζανίου, ήρθαν σώμα με σώμα με αστυνομικές δυνάμεις ενώ ο δήμαρχος βρισκόταν στο σημείο.

Εκείνη τη στιγμή, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε βγει από το δημοτικό συμβουλίου προκειμένου να καλέσει τα περίπου 30 άτομα στην αίθουσα να αναγνώσουν το ψήφισμά τους. Ωστόσο, προκλήθηκε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών για λίγα λεπτά. Με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι καταληψίες μπήκαν στην αίθουσα.



Όταν τα άτομα μπήκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τους δόθηκε ο λόγος, ωστόσο, η παράταξη των «Εντάξει» διαμαρτυρήθηκε και αποχώρησε.

«Αποχωρούμε από τη συνεδρίαση γιατί δεν δεχόμαστε στο ναό της δημοκρατίας να τοποθετηθούν άτομα που δηλώνουν εχθροί της αστικής δημοκρατίας. Δεν μπαίνουμε σε τέτοιο διάλογο, ούτε μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις απόψεις ανθρώπων που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Δημητριάδης.

«Δεν θέλουμε να ερχόμαστε εδώ για να σας βλέπουμε», ανταπάντησε ο Αλέξανδρος από τον Ε.Κ.Χ. Άμεσα αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας, για να λάβει την απάντηση από τον δήμαρχο ότι «τα άτομα δεν είναι καταληψίες».  Στις φωνές των ατόμων, ο δημοτικός σύμβουλος Σίμος Μπενσανσόν αντέδρασε και τους αποκάλεσε φασίστες, εάν δεν σέβονται τους εκλεγμένους εκπροσώπους.

Οι καταληψίες αφού διάβασαν το ψήφισμά τους, αποχώρησαν απο την αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα. 

Τα άτομα διαμαρτύρονταν για την επικείμενη μεταφορά του 12ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται σε λυόμενα επί της οδού Μαρία Κάλλας.

Σημειώνεται ότι το 2004 το 12ο δημοτικό σχολείο έφυγε από το κτήριο στη Βασιλέως Γεωργίου 27 λόγω προβλημάτων στη στατικότητα του κτηρίου, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε δηλώσει πως θα υπάρξει συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος για την ενοικίαση του χώρου ώστε μετέπειτα να αποχωρήσουν οι καταληψίες εγκαταλείποντας τον χώρο με τη συγκατάθεσή τους.

Από τη μεριά τους, οι διαμαρτυρόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν συμφωνήσει να φύγουν από τον χώρο. Υποστηρίζουν επίσης ότι το κτήριο δεν είναι κατάλληλο για να γίνει σχολείο. Είχαν εκδώσει, μάλιστα ανακοίνωση, απαντώντας στον κ. Μπουτάρη (δείτε εδώ).

Τα περίπου 30 άτομα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο. Επιχείρησαν αρχικά να μπουν στο κτήριο, ωστόσο, εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο γενικός γραμματέας Θωμάς Ψαρράς τους διεμήνυσε ότι μπορούν να βρεθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μόνο 10 άτομα.

Οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να μπουν όλοι στο κτήριο και όχι διά εκπροσώπων. Μικρή ένταση υπήρξε όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν από τις σκάλες αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.