Skip to main content

Διαλύεται η τέφρα το Σαββατοκύριακο;

Ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση σε λίγες ημέρες του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που δημιουργεί προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη.
Ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση σε λίγες ημέρες του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που δημιουργεί προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

«Από μετεωρολογικής άποψης, για το δεύτερο μισό της εβδομάδας, προς το Σαββατοκύριακο, όλες οι ενδείξεις (που υπάρχουν) είναι πάρα πολύ θετικές», προσέθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο Χέρμπερτ Πίμπελ του WMO.

«Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί πολλές θετικές ενδείξεις για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», προσέθεσε. Ο Πίμπελ σημείωσε ότι μολονότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα κατευθυνθεί προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ την επόμενη μιάμιση ημέρα, θα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πάνω από τον ωκεανό, για να μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Παράλληλα η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι ανοίγει σήμερα τον εναέριο χώρο της το λιγότερο έως τις 21:00 ώρα Ελλάδος. «Ανοίξαμε το σύνολο του εναέριου χώρου πάνω από τη Νορβηγία και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο έως απόψε στις 20:00 (τοπική ώρα) και πολύ πιθανώς έως αύριο το πρωί στις 02:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της νορβηγικής αεροπορικής αρχής Avinor Όβε Νάρβεσεν.

Η Νορβηγία έκλεισε σήμερα το πρωί εκ νέου ζώνη του εναέριου χώρου της στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.