Skip to main content

Διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis ζητά το Κίνημα Αλλαγής

Την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου Novartis ζητά το Κίνημα Αλλαγής κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει σκιές.

Το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009 η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε και από 2,43 δις ευρώ ανέβηκε στα 5,1 δις ευρώ. Ενώ, αντιθέτως, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με αρχή το 2010, η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε δραστικά με εξυγιαντικά μέτρα που βαρύνουν εξ ολοκλήρου τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Τα μέτρα αυτά τα πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 2015 δεν ανέλαβε καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης, ενώ με πράξεις και παραλείψεις των Υπουργών του ευνόησε τους κερδοσκόπους» σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής και επιτίθεται στην κυβέρνηση.
«Δυστυχώς προσπαθεί να μετατρέψει ένα υπαρκτό σκάνδαλο σε μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων. Παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Μάλιστα, το Κίνημα Αλλαγής διαβεβαιώνει ότι ζητά να χυθεί παντού άπλετο φως και πως θα στηρίξει όλες τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση της αλήθειας, προς πάσα κατεύθυνση ανεξαιρέτως.

Όμως, σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης σημειώνει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να συγκροτήσει ένα δικονομικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας έρευνα. Στόχος της είναι όχι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία σκιών που θα βαραίνουν τους αντιπάλους της».

Το Κίνημα Αλλαγής επαναλαμβάνει ότι θα υπερψηφίσει στην Βουλή την πρόταση προανακριτικής επιτροπής και οι βουλευτές του θα ζητήσουν:

Να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις «προστατευόμενοι» μάρτυρες και σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα.
Οι Βουλευτές – ανακριτές να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών
Να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σθεναρά απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, στη χρησιμοποίηση παρακρατικών πρακτικών και στη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ξανά η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα» επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Οχι στο διχασμό που καλλιεργούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να επιζητά την Εθνική Συνεννόηση, και την Εθνική Γραμμή σε όλα τα κρίσιμα θέματα, διχάζει τον λαό, οδηγεί σε άγονες πολιτικές συγκρούσεις, και κατασκευάζει εχθρούς για να υλοποιήσει το δόγμα «αυτοί ή εμείς» που υπονόμευσε και υπονομεύει το μέλλον της χώρας».

Παράλληλα, κατηγορίες δέχεται και η Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι «στρέφεται όλο και πιο δεξιά, επαναφέροντας όλες τις παραδοσιακές συντηρητικές και οπισθοδρομικές συνταγές στο προσκήνιο, παίζοντας και αυτή το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού».

Αρνητικές συνέπειες η επίσκεψη Ερντογάν

Αναφερόμενο στην εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, το Κίνημα Αλλαγής εγκαλεί την κυβέρνηση ότι χειρίστηκε τα θέματα με αδράνεια και χαλαρότητα.

«Αποδεικνύεται δε τώρα, ότι δυστυχώς η κυβερνητική προχειρότητα είχε ως τελικό αποτέλεσμα η επίσκεψη Ερντογάν να έχει αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα» σημειώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ αλλά και σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Ζητά επίλυση του Σκοπιανού

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, το Κίνημα Αλλαγής «επιβεβαιώνει την απόφασή του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM» με λύση «συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Εξάλλου σημειώνει ότι τυχόν «σαλαμοποίηση» της λύσης, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσει».

Τέλος, επαναλαμβάνει την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών που χειρίστηκαν το θέμα - ώστε να επιβεβαιωθεί η εθνική γραμμή. «Δυστυχώς δεν συγκαλείται λόγω της διγλωσσίας μεταξύ των Κυβερνητικών εταίρων και της άρνησης της Ν.Δ. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να μείνουμε μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις που δυσκολεύουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας» σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.