Skip to main content

Διακόπτεται για φέτος η λειτουργία του τμήματος Αρχιτεκτονικής στα Ιωάννινα

«Η Αρχιτεκτονική μπορεί να είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, φέτος όμως δεν θα λειτουργήσει». Αυτό αναγνώρισε ουσιαστικά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Γεροθανάσης, λέγοντα
«Η Αρχιτεκτονική μπορεί να είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, φέτος όμως δεν θα λειτουργήσει». Αυτό αναγνώρισε ουσιαστικά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Γεροθανάσης, λέγοντας χθες ότι «τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ».

Ο πρύτανης μίλησε τόσο για τις ποιοτικές όσο και τα ποσοτικές-κτιριακές προϋποθέσεις τις οποίες επικαλέστηκε το υπουργείο, τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις καλύπτει. «Πρόκειται για μια πρόταση που έχει όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται η κα υπουργός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροθανάσης και ακολούθως, αναφέρθηκε εκτενώς στους χώρους του πανεπιστημίου που θα μπορούσαν να διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας νέας σχολής, όπως επίσης και στο πρόγραμμα σπουδών της νέας σχολής.

Είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και χωρίς να γίνουν νέα κτίρια, αυτή τη στιγμή η πανεπιστημιούπολη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν με ορθολογική χρήση των χώρων, αναφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις που παραδόθηκαν πριν λίγο καιρό και σύγκρινε τους στεγασμένους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους αντίστοιχους ξένων πανεπιστημίων, ακόμη και του Κέμπριτζ.

«Έχουμε καθηγητές»

Ο κ. Γεροθανάσης μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο έχει επισυνάψει και στην τελευταία επιστολή του στις 25 Ιανουαρίου προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, όπου ζητάει να λειτουργήσει με 40 φοιτητές από τον προσεχή Σεπτέμβριο η Αρχιτεκτονική. Βέβαια, στα δύο πρώτα εξάμηνα τα 11 από τα 18 μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος γίνονται σε άλλα τμήματα.

Οι πολιτικοί λόγοι

Το υπουργείο, στα πλαίσια των γενικών περικοπών και ενόψει της αλλαγής σε σημεία του νόμου Γιαννάκου, δεν επιτρέπει ακόμη τη λειτουργία νέων τμημάτων. Κοντά σε αυτό, υπάρχει και η μόνιμη κόντρα της πρυτανικής αρχής με τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστο Μασσαλά, που σήμερα έχει διπλή ιδιότητα: Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ). Χθες, ο κ. Γεροθανάσης είπε ότι θα ζητήσει πρακτικά από συνεδρίες του ΣΑΠΕ, καθώς το αίτημα για ίδρυση του γιαννιώτικου πολυτεχνείου έχει καθυστερήσει αρκετά.

«Επιτρέψτε μου να πάρω θεσμική θέση και να μη μιλήσω για πρόσωπα», είπε ο κ. Γεροθανάσης όταν ρωτήθηκε για την «κόντρα» που, όπως και να έχει, επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων.

Την ίδια στιγμή, η Αρχιτεκτονική Αθηνών έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της για τη λειτουργία νέων τμημάτων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι, σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά και Ξάνθη, ενώ ετοιμάζονται σε Γιάννενα και Καστοριά.