Skip to main content

Διακοπές νερού για ένα ακόμη 24ωρο - Στο κόκκινο η αγανάκτηση (vid)

Η βλάβη έχει αποκατασταθεί αλλά το νερό δεν είναι κατάλληλο για να δοθεί στην πόλη, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Σε πρόγραμμα διακοπών του νερού από τις 17:00 το απόγευμα σήμερα και για ένα 24ωρο μέχρι να μειωθεί στα απαιτούμενα επίπεδα η θολότητα του νερού που έρχεται από την Αραβησσό προχωράει η ΕΥΑΘ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Όπως είπε ο ίδιος, στόχος των διακοπών είναι να υδροδοτηθούν «πληγείσες» περιοχές που φάνηκαν να ήταν λιγότερο «προνομιούχες» έναντι άλλων. Αν η παροχή από την Αραβησσό αποκατασταθεί, το πρόγραμμα διακοπών θα ανασταλεί.

Βάσει του προγραμματισμού, θα πάρουν νερό οι ανατολικές περιοχές της πόλης και οι περιοχές πιο ψηλά στα ανατολικά, που -όπως ανέφερε, δεν εξυπηρετήθηκαν καθόλου.

Η πόλη, πάντως, είναι χωρίς νερό για πέμπτη ημέρα, λόγω της μεγάλης βλάβης που υπέστη αγωγός της ΕΥΑΘ που υδροδοτεί την πόλη από την Αραβησσό, και η αγανάκτηση για την τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουν η Θεσσαλονικείς έχει χτυπήσει κόκκινο. Παρότι η βλάβη αποκαταστάθηκε χθες, η θολότητα που εντοπίζεται στο νερό λειτουργεί αποτρεπτικά, μέχρι στιγμής, για την πλήρη υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Κρεστενίτης: Μειώνεται η θολότητα αλλά πρέπει να φθάσει στα επιτρεπόμενα όρια

«Η βλάβη έχει αποκατασταθεί, το χαλασμένο κομμάτι αντικαταστάθηκε και προστέθηκε καινούργιο. Το νερό της Αραβησσού ήδη από χθες τα μεσάνυχτα έρχεται στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, δυστυχώς όμως δεν είναι κατάλληλο να δοθεί στην πόλη. Έχει αυξημένη θολότητα, οπότε για την ώρα εκτρέπεται στον χείμαρρο του Δενδροποτάμου έως ότου διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές για την υγεία των κατοίκων, ότι έχει δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού που επιτρέπει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Μέχρι να μπορέσει το νερό αυτό να προστεθεί στο νερό της πόλης, εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα που ήταν γνωστά και τις προηγούμενες μέρες, αφού στην πόλη διατίθενται μόνο τα 2/3 της απαραίτητης ποσότητας νερού», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε. Πρέπει να πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από την Αραβησσό, για να μπορεί να διοχετευτεί στην πόλη. Αν αυτό δεν συμβεί γρήγορα, έχουμε προγραμματίσει να γίνουν διακοπές υδροδότησης από τις 5 σήμερα το απόγευμα και για ένα ολόκληρο 24ωρο έτσι ώστε να υδροδοτηθούν «πληγείσες» περιοχές που φάνηκαν να ήταν λιγότερο «προνομιούχες» έναντι άλλων.

Το εργαστήριο πόσιμου νερού της ΕΥΑΘ παρακολουθεί συνεχώς το νερό της Αραβησσού. Μόλις πει ότι το νερό έχει τα όρια που επιτρέπονται από τη νομοθεσία, τότε μόνο θα μπορέσουμε να το δώσουμε στην πόλη. Αν δεν το πει αυτό, δεν πρόκειται αυτό το νερό να φτάσει ποτέ στην πόλη, θα εκτρέπεται στον Δενδροπόταμο. Από τις παρατηρήσεις που γίνονται, φαίνεται ότι η θολότητα συνεχώς μειώνεται αλλά δεν έχει φτάσει στα επιτρεπόμενα όρια. Όταν ξεκίνησε, η θολότητα ήταν πάρα πολύ ψηλά. Τώρα έχει κατέβει, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης προσπαθήσαμε κι εγώ και ο τεχνικός διευθυντής, να εξηγήσουμε πώς έγινε η διαχείριση του νερού. Σε εμάς που γνωρίζουμε το δίκτυο, ήταν προφανές και απόλυτα κατανοητό ότι όταν λείπει το ένα τρίτο του νερού και δεν έχουμε άπειρους χειρισμούς στη διάθεσή μας, δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη δικαιοσύνη στο ωράριο και στην κατανομή της υδροδότησης στις διάφορες περιοχές της πόλης. Εξήγησα επίσης πολλές φορές ότι υπάρχουν ειδικές περιοχές που έπρεπε να τροφοδοτηθούν κατ'εξαίρεση, όπως νοσοκομεία κλπ. Επίσης, το ανάγλυφο της πόλης και η χορητικότητα των δεξαμενών δεν επιτρέπουν την δίκαιη κατανομή του νερού σε όλη τη διάρκεια της πολυήμερης κρίσης που αντιμετωπίζουμε».