Skip to main content

Διαγραμμίσεις στο κέντρο Θεσσαλονίκης για την ελεγχόμενη στάθμευση

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις για το σύστημα στην 3η δημοτική κοινότητα - Ενημερωτική καμπάνια από τον δήμο.

Ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες διαγράμμισης στην 1η δημοτική κοινότητα για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις με την τοποθέτηση της κάθετης σήμανσης, στην 3η δημοτική κοινότητα (Ολυμπιάδος, Κασσάνδρου, Αγ. Δημητρίου), όπου αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του συστήματος  στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα ξεκινήσει πιλοτικά, για δύο μήνες, από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα αρχίσει η ενημέρωση των πολιτών για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Μέσα στις δράσεις είναι η προβολή σποτ στην τηλεόραση καθώς και η διανομή έντυπου υλικού είτε απευθείας σε σπίτια και επιχειρήσεις, είτε από κεντρικά σημεία της πόλης.

Σχεδιάζεται, επίσης, στις 22 Σεπτεμβρίου, «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας να στηθεί ένα στάντ του δήμου και της κοινοπραξίας Intrakat και Intrasoft
όπου θα ενημερώνει τους δημότες για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Από τις αρχές Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες διαγράμμισης, άρχισε παράλληλα και η περίοδος εκπαίδευσης των αρμόδιων υπαλλήλων του δήμου, με την επίδειξη λειτουργίας των απαραίτητων μηχανημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της δημοτικής αρχής, μέσω του συστήματος, είναι η  βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη. Όπως σημείωσε η κ. Αγγελίδου, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%.

Επιπλέον, από τις 2.000 θέσεις που θα διατεθούν επί πληρωμή, αναμένεται να εξασφαλιστούν νέα έσοδα για τον Δήμο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες κάθε περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν δωρεάν σε σειρά δρόμων. Η χρέωση για τους επισκέπτες θα φτάνει τα 1.70 ευρώ την ώρα και το κόστος θα υπολογίζεται με βάση τον χρόνο που έχει σταθμεύσει ο οδηγός.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι θέσεις στάθμευσης θα διαχωριστούν σε αυτές των κατοίκων, οι οποίες θα είναι 6.000, των επισκεπτών, θα είναι 2.000, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για ειδικές θέσεις για επαγγελματίες και ΑμΕΑ, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στις 1.400.

Οι θέσεις κάθε κατηγορίας θα είναι διαγραμμισμένες με διαφορετικό χρώμα, με μπλε των κατοίκων και κίτρινες των επισκεπτών.