Skip to main content

Κόντρα για την παραχώρηση της πλατείας Αρχαίας Αγοράς σε εμπόρους

Πεδίο αντιπαράθεσης για άλλη μια φορά ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την αντιπολίτευση να ρίχνει τα πυρά της στη διοίκηση.

Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε για άλλη μια φορά ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την αντιπολίτευση να ρίχνει τα πυρά της κατά της διοίκησης.

Αφορμή στάθηκε η παραχώρηση του χώρου της πλατείας Αρχαίας Αγοράς στον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου για τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Την παραχώρηση, έναντι 3 ευρώ την ημέρα, κλήθηκαν να εγκρίνουν σήμερα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.  Στον χώρο αναμένεται να στηθούν ειδικές κατασκευές όπου θα εξελίσσονται δημιουργικές δράσεις, ψυχαγωγικά παιχνίδια (συγκρουόμενα, τρενάκι, καρουζέλ), περίπτερα με χριστουγεννιάτικα εδέσματα και στολίδια, οικίσκοι οι οποίοι θα διατεθούν σε ΜΚΟ καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου υπεραμύνθηκαν των ενεργειών του δήμου για τον εορταστικό διάκοσμο και εκδηλώσεις.

Για προχειρότητα κατηγόρησε τη διοίκηση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Εντάξει Μάκης Κυριζίδης, ενώ αμφιβολίες για το μνημόνιο που θα υπογραφεί μεταξύ του δήμου και του Συλλόγου εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Παντελίδης. «Το περσινό κατακιτσαριό στην πλατεία Αριστοτέλους, μεταφέρεται στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κούβελας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου σημείωσε ότι η πρόταση για την παραχώρηση ήρθε πολύ αργά. «Δεν είναι σαφές τι ζήτησε ο Σύλλογος και τι θα κάνει. Πρέπει να είναι πολύ φθηνές οι δράσεις», σημείωσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας εστίασε στο αντίτιμο που θα κληθεί να δώσει ο Σύλλογος Επαγγελματιών και έκανε λόγο για προχειρότητα. Όπως σημείωσε, «στην Τούμπα ο χώρος διατέθηκε έναντι 1.000 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα, εδώ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς προς 3 ευρώ τη μέρα. Το αντίτιμο δηλαδή θα είναι 100 ευρώ για αυτές τις μέρες, όταν πέρυσι η απόφαση ήταν έναντι 8.000 ευρώ».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος επέρριψε ευθύνες στις υπηρεσίες του δήμου ότι δεν κινηθηκαν εγκαίρως για τους διαγωνισμούς. Αναφορικά με την πρόταση του καθηγητή Βέττα, ο οποίος σχεδίασε τον εορταστικό διάκοσμο, τόνισε ότι για την πρότασή του υπήρχε μια αποδοχή από όλους, ενώ ζήτησε το εισιτήριο για τις δράσεις να είναι προσιτό.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης επανέλαβε ότι το κόστος θα καλυφθεί με χορηγίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά το επόμενο διάστημα. Όπως σημείωσε, «δεν θα δοθούν χρήματα στον δήμο από τις χορηγίες, αλλά θα γίνουν δωρεά τα αντικείμενα».

«Όταν παρουσιάστηκε η πρόταση του κ. Βέττα, για την πλατεία Αρχαιας Αγοράς, δεν άκουσα κανένας σας να λέει για κατακιτσαριό, τότε δίνατε συγχαρητήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.  
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου τόνισε ότι «το αισθητικό και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα όλων των φορέων που συναντήθηκαν για τα φετινά χριστούγεννα».