Skip to main content

Διαδηλώσεις κατά την ομιλία Γιλντιρίμ

Ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απευθύνθηκε σε Τούρκους της Γερμανίας καλώντας τους να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Περίπου 750 διαδηλωτές ένωσαν σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας τη φωνή τους διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά έξω από το κλειστό στάδιο όπου ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλούσε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του καλώντας τους να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, με το οποίο η τουρκική πολιτική ηγεσία επιδιώκει τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατίας με υπερεξουσίες για τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τα 1,4 εκατομμύρια Τούρκων της Γερμανίας που έχουν δικαίωμα ψήφου στο επικείμενο δημοψήφισμα να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Εξάλλου το σύνθημα της άκρως αμφιλεγόμενης προεκλογικής συγκέντρωσης του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Ομπερχάουζεν ήταν «όποιος αγαπάει τη χώρα του λέει 'ναι'».

Οι διοργανωτές απαγόρευσαν την είσοδο στην αίθουσα της εκδήλωσης ενός δημοσιογράφου της αριστερής εφημερίδας TAZ του Βερολίνου, επικαλούμενοι σύμφωνα με την TAZ λόγους ασφαλείας και προηγούμενη συνεννόηση με την αστυνομία. Η αστυνομία από την πλευρά της διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση, όπως μετέδωσε η ίδια εφημερίδα, εκπρόσωπος της οποίας έκανε λόγο για αδικαιολότητο αποκλεισμό που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα.

Συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ στο Μόναχο

Το πρωί ο τούρκος πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Αυτή του μετέφερε το αίτημα του Βερολίνου για δίκαιη μεταχείριση με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης κρατείται από την περασμένη Τρίτη, κατηγορούμενος σύμφωνα με τους δικηγόρους του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατική προπαγάνδα. Ο Γιουτσέλ, ο οποίος εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας Welt στην Τουρκία, κατηγορείται για δύο άρθρα που περιείχαν πληροφορίες από Ε-Mail του τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλμπαϊράκ, τα οποία του είχε διαθέσει η, κατά την τουρκική κυβέρνηση, τρομοκρατική οργάνωση χάκερ RedHack.

Η ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού στο Ομπερχάουζεν παρουσιάζεται σαν πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία διαβάζεται από πολλούς σε ένα πρώτο επίπεδο σαν μια προπαγανδιστική προσπάθεια εκτός τουρκικών συνόρων για να διαφημιστεί το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πόλωσης των Τούρκων της Γερμανίας ενόψει και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών.

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε ευθαρσώς τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ να σεβαστούν απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους. Η επίσκεψη Γιλντιρίμ έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Τις προηγούμενες μέρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας επιτέθηκαν στη καγκελάριο Μέρκελ. Η εφημερίδα «Yeni Akit» βγήκε μάλιστα την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ένα φωτομοντάζ, στο οποίο η Άγκελα Μέρκελ ήταν ντυμένη με ναζιστική στολή.

Μια εκδήλωση που πολώνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις

Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και της χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία. Πριν από λίγες μέρες η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίες θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ως γνωστόν ο Γκιουλέν είναι «persona non grata» στην Τουρκία και έχει στοχοποιηθεί ευθέως από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η υπόθεση των συλλήψεων έξι ιμάμηδων στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει πάντως σάλο στην Τουρκία. Πολλοί εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιλντιρίμ θα ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας πόλωση εντός των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας.

Οι αντιδράσεις πάντως Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής είναι έντονες. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας. Από την πλευρά της η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε, τέλος, ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.

Dpa, Τσαν Μέρεϊ / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle