Skip to main content

Διαδηλώσεις γυναικών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Τραμπ

Αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ την αρχική πρόσκληση απηύθυνε μέσω του Facebook μια γιαγιά από τη Χαβάη.

Πορείες γυναικών σε όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, μία μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να διαδηλώσουν εναντίον του σεξισμού και της σεξουαλικής βίας.

Στις 600 πορείες παγκοσμίως, αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ την αρχική πρόσκληση απηύθυνε μέσω του Facebook μια γιαγιά από τη Χαβάη, η οποία βρήκε ανταπόκριση καθώς πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα ως απάντηση στην εκλογή του Τραμπ. «επιτυχημένες» 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της κεντρικής πορείας, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στις μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και τη Μαδαγασκάρη. «Η αντίσταση δεν γνωρίζει σύνορα», γράφει μια πινακίδα που έχει τοποθετηθεί μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τελ-Αβίβ, διαφημίζοντας την πορεία.

Οι πορείες θα γίνουν το Σάββατο, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Οι οργανωτές ελπίζουν ότι στην Ουάσινγκτον θα συγκεντρώσουν 250.000 ανθρώπους. Το Εθνικό Πάρκο θα μετατραπεί σε μια ροζ θάλασσα, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησαν οι γυναίκες για να ράψουν ή να πλέξουν ροζ σκουφάκια (τα λεγόμενα «pussyhat») ως απάντηση στο διαβόητο βίντεο του 2005 όπου ο Τραμπ συζητά το πώς συμπεριφέρεται στις γυναίκες και ακούγεται να λέει στον συνομιλητή του: «Αρπαξέ τις από το αιδοίο. Μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Καθώς πολλές διασημότητες έχουν πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ, πολλές τραγουδίστριες και ηθοποιοί έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις πορείες. Μεταξύ αυτών η Σερ, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Τζούλιαν Μουρ.