Skip to main content

Διαδήλωση κατά του πάπα Βενέδικτου στο Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βρετανία ο πάπας Βενέδικτος.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βρετανία ο πάπας Βενέδικτος.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 2.000-3.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Χάιντ Παρκ, αλλά σύμφωνα με τους οργανωτές οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 10.000. Οι διαδηλωτές αναμένεται στη συνέχεια να κάνουν πορεία μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

Την κινητοποίηση οργάνωσε ένας συνασπισμός ετερόκλητων οργανώσεων: προασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος των γυναικών να χρίζονται ιερείς, αλλά και πολίτες που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος (περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ) της παπικής επίσκεψης

«Είναι σκανδαλώδες, το ποσό που ξοδεύεται για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η 62χρονη Αντέλε Μακντόναλντ-Χιούσον, η οποία διαμαρτυρόταν για την απαγόρευση των αντισυλληπτικών από το Βατικανό.

«Η αντίθεση του πάπα στα προφυλακτικά σκοτώνει» και «Αρχηγός της μεγαλύτερης συμμορίας βιαστών παιδιών», έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Η Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Ντόρις ήθελε να καταγγείλει τα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη του κλήρου. «Ο πάπας ζητά συνέχεια συγγνώμη, όμως αυτό δεν αρκεί», είπε η γυναίκα που κρατούσε μια φωτογραφία της σε ηλικία επτά ετών, την εποχή που την κακοποίησε ένας ιερέας.

Αναφερόμενος στη διαδήλωση, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα και δεν αισθάνεται σοκαρισμένος». «Το περιμέναμε, ξέραμε ότι υπάρχουν ομάδες που επικρίνουν τον πάπα και το Βατικανό και έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «μεγάλο μέρος του πληθυσμού χαίρεται ιδιαίτερα που συναντά τον πάπα».