Skip to main content

Διαδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη

Σειρά διαδηλώσεων για να τιμήσουν τη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1915-1917 οργανώνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στ
Σειρά διαδηλώσεων για να τιμήσουν τη μνήμη των Αρμενίων πουσφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1915-1917 οργανώνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και Τούρκοι διανοούμενοι.

Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κωνσταντινούπολης οργανώνει το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαϊντάρπασά, στην ασιατική πλευρά της πόλης, από όπου αναχώρησε οι πρώτες φάλαγγες εκτοπιζομένων Αρμενίων, για να πουν «ποτέ πια», με την ευκαιρία της 95ης επετείου της αρμενικής γενοκτονίας στην οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδήλωση θα οργανωθεί επίσης στην πλατεία του Τακσίμ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Οι διοργανωτές καλούν όλους όσοι συναισθάνονται αυτήν τη «μεγάλη οδύνη» να συμμετάσχουν, σιωπηλοί και ντυμένοι στα μαύρα.

Διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν στο νευραλγικό αυτό κέντρο της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Σε δελτίο που διένειμαν οι διοργανωτές γράφουν; «Αυτή η οδύνη είναι δική μας οδύνη και τη ζούμε όλοι. Αυτός ο πόνος είναι ο δικός μας. Αυτό το πένθος ανήκει σε όλους μας» .

«Στις 24 Απριλίου 1915, οι Αρμένιοι άρχισαν να εκδιώκονται. Τους χάσαμε...όσο για τη μεγάλη καταστροφή (medz yeghern, στα αρμενικά) που βαραίνει στη συνείδησή μας, είναι εκεί με όλο το βάρος της», δηλώνουν οι υπογράφοντες το κείμενο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία» .

«Η πρωτοβουλία μας δεν αποτελεί επανάσταση, αλλά είναι η συνεισφορά μας ώστε οι Τούρκοι να έλθουν επιτέλους αντιμέτωποι με την ιστορία τους», δήλωσε ο Τσενγκίς Αλγάν, ένας από τους διοργανωτές.