Skip to main content

Διαδικαστικά θέματα στη σημερινή συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

Οι δύο ηγέτες έχουν αφήσει πίσω το ακανθώδες θέμα των περιουσιών, στο οποίο οι απόψεις διίστανται διαμετρικά, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να εμμένει στο δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Σε διαδικαστικά θέματα, τα οποία όμως θεωρούνται σημαντικά για την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών τους, θα αφιερωθεί η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως είχε δηλώσει ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιε Μπρούκ-Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες θα κάνουν μια εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και θα καθορίσουν τη μετέπειτα διαδικασία. Στην αμέσως επόμενη συνάντησή τους θα ασχοληθούν με θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Οι δύο ηγέτες έχουν αφήσει πίσω το ακανθώδες θέμα των περιουσιών, στο οποίο οι απόψεις διίστανται διαμετρικά, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να εμμένει στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό και την τουρκοκυπριακή να υποστηρίζει ότι τον πρώτο λόγο για τις περιουσίες θα πρέπει να έχουν οι σημερινοί χρήστες τους.

Σε μια προσπάθεια να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, το θέμα έχει παραπεμφθεί στους συμβούλους τους, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι προβαίνουν σε κατηγοριοποίηση των περιουσιών, δηλαδή καταγράφουν πόση γη είναι γεωργική, πόση οικιστική, πόση αξιοποιήσιμη και κυρίως πόσο ποσοστό της έχει αξιοποιηθεί και για ποιους σκοπούς.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι δύο σύμβουλοι βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εργασίας. Οι δύο ηγέτες θα μελετήσουν σήμερα τα αποτελέσματα της προεργασίας και θα αποφασίσουν πώς θα ενεργήσουν από δω και πέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ