Skip to main content

Δεύτερο μέτωπο ανοίγει η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες

Ποιο θα είναι το επόμενο μέτωπο, στο οποίο θα δώσει μάχη οπισθοφυλακής η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% την επόμενη τριετία;
Ποιο θα είναι το επόμενο μέτωπο, στο οποίο θα δώσει μάχη οπισθοφυλακής η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% την επόμενη τριετία; Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτό που θα επιχειρηθεί τώρα είναι να πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με μείωση των δαπανών κατά 60% κι αύξηση των εσόδων κατά 40%. Ο στόχος προφανής: κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ελαφρύνουν τα βάρη για τους φορολογουμένους. Η ΕΕ, όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, αντιδρά και προτείνει το 60% - 40% αντίστροφα.

Δηλαδή, το 60% να προέλθει από αύξηση των εσόδων και το 40% από μείωση των δαπανών. Κι εδώ ο λόγος προφανής: Από την αύξηση των εσόδων, τα οφέλη για την οικονομία θα είναι διαρκή κι επαναλαμβανόμενα. Αυτό είναι που «καίει» τις Βρυξέλλες, αυτή τη δεδομένη στιγμή. Το θέμα είναι ποια από τις δύο γραμμές θα «περάσει» τελικά. Αν και υπό τις παρούσες συνθήκες και τη δύσκολη διαπραγματευτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η νίκη της ΕΕ.