Skip to main content

Μεγάλη τουρκική αποστολή στη Θεσσαλονίκη -Συμφωνία με ΔΕΘ-Helexpo

Μεγάλη τουρκική αποστολή από τη Σμύρνη, αύριο στη Θεσσαλονίκη. Πρωτόκολλο συνεργασίας της ΔΕΘ- Helexpo με την Ένωση Εξαγωγέων Αιγαίου.

Παρουσία μεγάλης τουρκικής αποστολής, αύριο Παρασκευή, το πρωί, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΘ- Helexpo και της Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου, μία συνεργασία που δίνει νέα προοπτική στην ελληνο- τουρκική οικονομική και επιχειρηματική προσέγγιση.

Αύριο, το πρωί, φθάνει στη Θεσσαλονίκη από τη Σμύρνη, η τουρκική αποστολή που αποτελείται από 21 εκπροσώπους φορέων, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Aziz Kocaoglu όπως και τον πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου κ. Sabri Unluturk.

Στην πολυμελή αποστολή μετέχουν επίσης: Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης ( IZTO)κ. Ekrem Demirtas, o διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας ARKAS Container Transport, κ. Onder Turkkani, o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγους Σμύρνης κ. Aydin Ozcan, o πρόεδρος της Ένωσης Toυριστικών Ξεναγών κ. Nebil Altinel, εκπρόσωποι της Έκθεσης Σμύρνης (IZFAS), της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας (TURSAB), του Γραφείου Συνεδριάσεων & Επισκεπτών, της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Καταλυμάτων Αιγαίου ( ΕΤΙΚ), σύμβουλοι του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργαρίας μεταξύ των δύο φορέων είναι πολύ σημαντική για την προσέλκυση τουρκικών επιχειρήσεων στις εκθεσιακές διοργανώσεις της ΔΕΘ- Helexpo, καθώς από τη στιγμή που η Ένωση Εξαγωγέων Αιγαίου θα είναι ο διαπιστευμένος φορέας του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της συμμετοχής των εταιρειών της γειτονικής χώρας.

Όπως όμως φαίνεται και από το μέγεθος αλλά και τις συμμετοχές της τουρκικής αποστολής, επιδιώκειται πλέον μία πολύ δυναμικότερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, του εμπορίου αλλά και μεταξύ των αυτοδιοικητικών οργανισμών.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, ακολουθεί στις 8 Μαρτίου και στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσίπρα στη Σμύρνη, η υπογραφή MoU μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λιμένος Σμύρνης (Izmir Alsancak Port).

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η θαλάσσια σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, με ferry boats όπως και με πλοία Ro- Ro, συζητείται την τελευταία διετία αλλά ακόμη το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που είναι γνωστό ότι έχει υπάρξει και εκδηλωθεί, δεν έχει υλοποιηθεί. Προφανώς η καλλιέργεια θετικού κλίματος βοηθάει και μάλιστα σημαντικά, αλλά για να αποφασίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στη δρομολόγηση μίας νέας γραμμής, θα πρέπει «να βγαίνουνε τα νούμερα», να συντρέχουν οι συνθήκες.

Εν τούτοις, έχουν πλέον αρχίσει να αποδίδουν οι πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Άλλωστε, το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος και η Ένωση Εξαγωγέων Αιγαίου, ανακηρύσσουν το 2016 «Έτος Ελλάδας».

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσεται, είναι και η επανέναρξη των πτήσεων που θα συνδέουν αεροπορικώς τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, είτε από την Ellinair αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με την Turkish Airlines.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της τουρκικής αποστολής σημειώνεται ότι για αύριο το απόγευμα, στις 5:30, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και συνάντηση με τη διοίκηση του Δήμου αλλά και με εκπροσώπους φορέων της βόρειας Ελλάδας.

Η αποστολή από τη Σμύρνη θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.