Skip to main content

Δέσμιος προεκλογικών υποσχέσεων ο Τσίπρας, γράφει η FAZ

Στο πακέτο νόμων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, ελπίζοντας σε άμεση συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στις επόμενες μέρες, στέκεται η FAZ.

Στο πακέτο νόμων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, ελπίζοντας σε άμεση συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στις επόμενες μέρες, αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην «αποδόμηση» του Γιάνη Βαρουφάκη και το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Το μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές είναι διπλό: Πρώτον, αναθέτει στον ρεαλιστή και φιλοευρωπαίο Γιώργο Χουλιαράκη σημαντικές αρμοδιότητες και ταυτόχρονα επιδιώκει συχνότερη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Δεύτερον, φέρνει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, στο οποίο η αριστερή κυβέρνηση αποδέχεται για πρώτη φορά ιδιωτικοποιήσεις και παίρνει πίσω φοροελαφρύνσεις. Όμως, η δέσμη νόμων δεν αρκεί και δεν θα ικανοποιήσει τους πιστωτές, οι οποίοι τηρούν πλέον ακόμα πιο σκληρή στάση, γεγονός που οφείλεται και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη FAZ, στο εσωτερικό τώρα τα περιθώρια ελιγμών του Αλέξη Τσίπρα παραμένουν το ίδιο περιορισμένα. «Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές δεσμεύουν ακόμα τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μόνη διέξοδος, ίσως, η απειλή για δημοψήφισμα. Γιατί με κάθε υποχώρηση έναντι των πιστωτών αθετεί και μια προεκλογική του δέσμευση. Με το δημοψήφισμα θα χάνονταν πολύτιμος χρόνος, αλλά η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης θα είχε λαϊκή εντολή, χωρίς να χρειαστούν νέες εκλογές. Πολλά όμως συνηγορούν στο ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο το ευρώ και τους πολιτικούς του παρά την κάστα των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι, όταν υπήρχε δραχμή, χάριζαν στο λαό μόνο υποτιμήσεις».

Ζητούμενο για τον Τσίπρα μια συμφωνία

Η Handelsblatt γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα για το πακέτο νόμων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει το συντομότερο συμφωνία με τους πιστωτές. Και ελπίζει ότι με το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα το πετύχει. Σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα. (…) Η λίστα των αλλαγών που προωθεί το πακέτο δεν συμφωνήθηκε με τους πιστωτές. Περιέχει ιδέες που παρουσίασε πολλές φορές στο παρελθόν ο Γ. Βαρουφάκης και απέρριψαν οι συνάδελφοί του ως ανεπαρκείς και χωρίς ουσία. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα ήταν προϋπόθεση για μια συμφωνία με τους πιστωτές, απουσιάζουν πλήρως, όπως: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά και μέτρα για περικοπές», γράφει η εφημερίδα.