Skip to main content

«Δεσμευτική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους»

Για τις θέσεις που θα υποστηρίξει η Ελλάδα στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης, με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, ενημέρωσε βουλευτές κι ευρωβουλευτές ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στο πλαίσιο ενημέρωσης των βουλευτών και ευρωβουλευτών έκανε για τις ελληνικές θέσεις στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης, με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, η οποία αρχίζει σήμερα 7 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μηνός.

Ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε στους βουλευτές και ευρωβουλευτές που θα είναι παρόντες στη σύνοδο, τη συμφωνία για μονομερή δέσμευση της ΕΕ στους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά «τουλάχιστον 20% έως το 2020», σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, στηνοποία μετέχει και η Ελλάδα. Ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας, οκ. Κουβέλης τόνισε ότι στόχος μας είναι να γίνει μια συνολική συμφωνία,οριζόντια, για όλες τις χώρες και όχι μερική, που θα αφορούσε σε μόνον μιαμονομερή δέσμευση της ΕΕ ή μια ομάδα χωρών και η οποία θα έδινεσυγκριτικό πλεονέκτημα στις μη δεσμευόμενες χώρες εις βάρος τηςΕλλάδας.

Στη διάρκεια της συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών ηγετών που θα είναι παρόντες στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο σύνδεσης της συνόδου με την πορεία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ούτε για τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και TGI, ο προγραμματισμός των οποίων θα προχωρήσει κανονικά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, τέλος, υπογράμμισε ότι το κόστος της ελληνικής αποστολής θα περιοριστεί στη μετακίνηση 30 περίπου ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων.

Της ελληνικής αποστολής θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέουκαι θα μετέχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ο υφυπουργόςΕξωτερικών Σ. Κουβέλης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Θαμετάσχουν επίσης έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσεριςαπό την αντιπολίτευση, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ τωνοποίων η (WWF και η Greenpeace), καθώς και εμπειρογνώμονες, κυρίως σεθέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

Στην ενημέρωση του κ. Κουβέλη ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  Σ. Μερεντίτη και Γ. Δριβελέγκας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θ. Σκυλακάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος Τ. Κρομμύδας.