Skip to main content

Δέσμευση Καχριμάκη για προώθηση των ΑΠΕ στην πρωτογενή παραγωγή

Προώθηση της ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην πρωτογενή παραγωγή, και μάλιστα «με προτιμησιακό τρόπο, ώστε ένα σημαντικό ποσοστό από τις ΑΠΕ να δεσμευτεί για τους γεωργοκτηνοτρόφους», προα
Προώθηση της ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην πρωτογενή παραγωγή, και μάλιστα «με προτιμησιακό τρόπο, ώστε ένα σημαντικό ποσοστό από τις ΑΠΕ να δεσμευτεί για τους γεωργοκτηνοτρόφους», προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, από το βήμα των εγκαινίων του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου AGROTICA, που άρχισε σήμερα το πρωί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της  23ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA. Θέμα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου AGROTICA είναι οι «Εναλλακτικές Μορφές Γεωργίας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη HELEXPO και τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πραγματοποιείται στην αίθουσα HELEXPO CORONA (σήμερα και αύριο, 5-6 Φεβρουαρίου).

Βασική επισήμανση και συμπέρασμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου είναι η ανάγκη άμεσης εύρεσης εναλλακτικών λύσεων, όπως οι ΑΠΕ, για την εξασφάλιση της ενέργειας που καταναλώνει η αγροτική παραγωγή, δεδομένης της επικείμενης εξάντλησης των αποθεμάτων άνθρακα και πετρελαίου, αλλά και το μεγάλο οικονομικό όφελος που αποφέρει η χρήση τους για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

«Το πρόβλημα της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή – τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, κ. Σταύρος Πανάς, δεν αφορά μόνο στην καλλιεργητική διαδικασία, αλλά και την κατανάλωση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου για την παραγωγή των λιπασμάτων. Το 30% της ενέργειας που καταναλώνεται στη γεωργία αφορά τα λιπάσματα. Ο άνθρακας όμως τελειώνει, το πετρέλαιο τελειώνει, κατά συνέπεια πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις».

«Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας το μέλλον της γεωργίας δεν είναι τόσο δυσοίωνο όσο το βλέπουν κάποιοι, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτήν τη νέα προοπτική έρχεται να αναδείξει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο AGROTICA και η HELEXPO», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της HELEXPO A.E., κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κα. Δήμητρα Προφήτου – Αθανασιάδου, τόνισε ότι η χρήση των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της χώρας κατά 20% μέχρι το 2020, που είναι στόχος της Ε.Ε.
Χαρακτηριστική, σε αυτήν την κατεύθυνση, ήταν η εισήγηση του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γεράσιμου Μαρτζόπουλου, σύμφωνα με τον οποίον πρόσφατη έρευνα στις Σέρρες έδειξε ότι το οικονομικό όφελος από τη χρήση υπολειμμάτων βάμβακος, όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο, ανέρχεται σε ποσοστό 45%, σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικού καυσίμου. Το όφελος από τη χρήση του ίδιου υλικού, όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωπονικής, μπορεί μάλιστα να ξεπεράσει τις επιδοτήσεις, που οσονούπω θα σταματήσουν.

Αντίστοιχα, όσον αφορά στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπως επεσήμανε ο Λέκτορας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Θωμάς Κωτσόπουλος, «μία χοιροτροφική εκμετάλλευση δυναμικότητας 200 χοιρομητέρων παράγει μηνιαίως περί τα 1.00 κ.μ. απόβλητα, τα οποία ύστερα από αναερόβια επεξεργασία μπορούν να αποδώσουν 270 κ.μ. μεθανίου, που με τη σειρά τους, εάν χρησιμοποιηθούν σε σύστημα Συμπαραγωής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, παράγουν 1018 kWh και 1175  kWh ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αντιστοίχως. Παρόλο, δε, που η τεχνολογία παραγωγής βιοαερίου από τα αγροτικά-κτηνοτροφικά απόβλητα είναι μια τεχνολογία διαδεδομένη στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική υστέρηση, η οποία οφείλεται – όπως τόνισε ο εισηγητής – στην ελλιπή ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεων, κράτους, κτηνοτρόφων), στο υψηλό κόστος της πρώτης εγκατάστασης και την έλλειψη οικονομικών κινήτρων, που πρέπει να θεσμοθετηθούν από την ελληνική Πολιτεία.

Μ. Καρχιμάκης: Στοίχημα της Κυβέρνησης η χρήση ΑΠΕ παντού

Επεξηγώντας τον «προτιμησιακό τρόπο» ένταξης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα, που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης ανέφερε πως στο πλαίσιο της αγροτικής αναδιάρθρωσης και «Πράσινης Αγροτικής Ανάπτυξης», που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, εξετάζεται  η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτικά νοικοκυριά, τα οποία:

-θα αποφέρουν ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
-θα ελαττώσουν για αυτά το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
-θα εμπόδιζαν τη συγκέντρωση μεγάλων φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
-θα συνέβαλε καίρια στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο
-θα ενίσχυε την περιφερειακή ανάπτυξη
- ο αγρότης θα σταματήσει να είναι καταναλωτής και θα γίνει παραγωγός του ρεύματος που χρειάζεται.
 
Γενικότερο στοίχημα της Κυβέρνησης,  τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι «η χρήση ΑΠΕ παντού», εκτός από τις περιοχές υψηλής προστασίας, και όραμά της να γίνει η Ελλάδα το κέντρο των εξελίξεων για τις ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη και ο αγρότης, όπως επεσήμανε, εντάσσεται στο επίκεντρο της Πράσινης Ανάπτυξης.

Βασικά εργαλεία, για να γίνει πράξη η Πράσινη Ανάπτυξη προς όφελος του αγρότη, θα είναι σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και σε αγροτικές, αλλά και σε μεταποιητικές εγκαταστάσεις,
- η αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων για την παραγωγή κυρίως βιοαερίου και εδαφοβελτιωτικού υλικού
-η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών για τη μείωση της ρύπανσης στον αγροτικό τομέα και την παραγωγή ενέργειας
- η ενίσχυση του κλάδου των βιοκαυσίμων και των ενεργειακών καλλιεργειών. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι να εδραιώσει ένα αδιάβλητο και διαφανές σύστημα της ποσόστωσης, που να διασφαλίζει τους Έλληνες παραγωγούς ελαιούχων σπόρων, δίνοντάς τους εναλλακτικές παραγωγικές επιλογές και συγχρόνως να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των παραγωγών βιοντίζελ.
-η αξιοποίηση των ΑΠΕ (γεωθερμική, αιολική, ηλιακή ενέργεια) για την ανάπτυξη δικτύων τηλεθέρμανσης, τη θέρμανση των θερμοκηπίων, την ανάπτυξη υπόγειας θέρμανσης για την καλλιέργεια των σπαραγγιών, τη λειτουργία ξηραντηρίων ζωοτροφών, καλαμποκιού και γενικότερα χονδροειδών τροφών και την σωστή ηλεκτροδότηση γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων

«Πρόκειται για μια ευοίωνη πρόκληση, που οφείλουμε να κάνουμε πραγματικότητα! Η πολιτική βούληση υπάρχει. Η συμμετοχή της Επιστημονικής Κοινότητας σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της αγροτικής αναδιάρθρωσης μας είναι απαραίτητη», κατέληξε ο Υφυπουργός και εξήρε τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ για την προσφορά της στην αγροτική ανάπτυξη και ειδικότερα για το ερευνητικό της έργο στον τομέα των Εναλλακτικών Μορφών Γεωργίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.