Skip to main content

Δένδιας: Θα στηρίξουμε μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας

Οι συνδικαλιστικές μέθοδοι της Αριστεράς των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων δεν είναι τρόπος διαπραγμάτευσης, τονίζει ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ.

Θετικός απέναντι στο ενδεχόμενος μιας επωφελούς συμφωνίας εμφανίστηκε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε «ότι θα στηρίξουμε μια συμφωνία που θα έχει όρους προς το συμφέρον της χώρας. Αλλιώς, θα ήταν παράβαση και του συνταγματικού μας ρόλου. Δεν μπορούμε να δώσουμε και ‘λευκή επιταγή’ σε κανέναν. Δεν είναι θέμα δικής μας καλής ή κακής συμπεριφοράς. Μας νοιάζει ο τόπος».

Σχετικά με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει την εντύπωση ότι μπορεί να λέει άλλα στο εσωτερικό κι άλλα στο εξωτερικό, χωρίς να υφίσταται το σχετικό κόστος από τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτά τα πράγματα όμως, δεν γίνονται. Οι συνδικαλιστικές μέθοδοι της Αριστεράς των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων δεν είναι τρόπος διαπραγμάτευσης».

“Η κυβέρνηση συνθλίβει τον φτωχό και τον ανήμπορο”

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα λήψης “σκληρών μέτρων” με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «Κάθε μέτρο κρίνεται από την αναγκαιότητά του. Ένα είναι βέβαιο όμως, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να οδηγηθεί στα βράχια. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των μέτρων οφείλεται στην τετράμηνη, πια, καθυστέρηση επίτευξης ενός αποτελέσματος. Χάσαμε δύο μονάδες ανάπτυξης του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει απώλεια φορολογικών εσόδων και μέτρα εις βάρος των αδύναμων” και συνέχισε: “αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι εγκληματικό εις βάρος της οικονομίας, της χώρας και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων. Η κυβέρνηση συνθλίβει τον φτωχό και τον ανήμπορο».

“Στη ΝΔ δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα φθάσουμε στο φθινόπωρο ακριβώς όπως είμαστε τώρα”

Κληθείς να σχολιάσει αν “προμηνύονται πολιτικές εξελίξεις εντός του θέρους, με δημοψήφισμα ή εκλογές”, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα υποδεχθεί το φθινόπωρο διαφορετική. Οι εξελίξεις θα αφορούν και στην κυβέρνηση, το λέω μα κάθε βεβαιότητα. Αυτό το οργανωτικό σχήμα της κυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί. Έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο. Δεν ξέρω για τα πρόσωπα, αυτά αφορούν στον κ. Πρωθυπουργό. Βεβαίως στη Ν.Δ. δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα φθάσουμε στο φθινόπωρο ακριβώς όπως είμαστε τώρα. Για τα άλλα κόμματα δεν έχω ιδιαίτερη γνώμη».

"Για να καρπωθεί οτιδήποτε η Ν.Δ. θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα αφήγηση"

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στην ΝΔ, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «δεν έχουμε κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική γιατί φθάσαμε και χάσαμε τις εκλογές με εννέα μονάδες. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τα του οίκου μας, δεν έχουμε κάνει λογαριασμό, δεν έχουμε προσπαθήσει σοβαρά να διατυπώσουμε μια νέα, ανανεωμένη, πρόταση προς την ελληνική κοινωνία, η οποία θα διεκδικεί το σύνολο της Κεντροδεξιάς” και παρατήρησε: “για να καρπωθεί οτιδήποτε η Ν.Δ. θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα αφήγηση στην ελληνική κοινωνία, για το τι προτίθεται να κάνει. Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική για να δούμε τι κάναμε σωστό, τι κάναμε λάθος, ποιος φταίει γι’ αυτά που κάναμε λάθος».

Ο κ. Δένδιας άσκησε κριτική και σε στελέχη του κόμματός του, λέγοντας ότι «υπάρχει μια μερίδα στελεχών που είτε εξ αντικειμένου, είτε εξ υποκειμένου λειτουργούν με ένα τρόπο ώστε να εκπέμπεται στην κοινωνία η εντύπωση πως όλα τα έχουμε κάνει καλά και δεν θ’ αλλάξουμε τίποτε, αντίθετα θα πρέπει η κοινωνία να έρθει και να ζητήσει συγγνώμη. Πραγματικά μπορεί να είμαστε τέλειοι και πρέπει η κοινωνία να μας ζητήσει συγγνώμη. Αν παρ’ ελπίδα δεν συμβαίνει αυτό, τότε αυτά τα στελέχη έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης απραξίας και για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν».

Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατεύθυνση που πρέπει να λάβει η πολιτική ενδοσκόπηση στην ΝΔ, καταλήγοντας: «Δεν είμαι υπέρ των ‘συνωμοτικών’ διαδικασιών. Ό, τι έχει να πει κανείς πρέπει να το λέει ανοικτά, καθαρά. Ό, τι είχα να πω, το είπα πρώτος στον πρόεδρο του κόμματος κατ’ ιδίαν και μετά στην Κ.Ο. ευθέως και καθαρά. Για μένα το θέμα δεν είναι περιορισμένο στο θέμα του αρχηγού αλλά στη συνολική μας πρόταση: Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την πρότασή μας στο εύρος της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ναι ή όχι;».