Skip to main content

Δεν ξεπουλάς, μοσχοπουλάς

Ο Πασχάλης Παπαδόπουλος γράφει για την ευλογία της κατοχής... πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων στις εποχές ισχνών αγελάδων που διάγουμε.

Είναι πρόδηλο πως η προκειμένη οικονομική συγκυρία είναι, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα δύσκολη. Συνεπώς, το να έχεις στην κατοχή σου περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας είναι... ευλογία. Και, στην εν λόγω περίσταση, ο ΠΑΟΚ μπορεί να αισθάνεται ευλογημένος, γιατί έχει στις τάξεις του έναν παίκτη που έχει τα εχέγγυα να βγάλει τον ΠΑΟΚ από την οικονιμική... πίεση που αισθάνεται.

Με έναν γνώμονα, όμως... Ναι μεν "τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται", αλλά "το καθετί έχει την τιμή του". Και ο Ιβηρας βιρτουόζος της μπάλας είναι, δικαιολογημένα, ακριβός. Οπότε, δεν τον ξεπουλάς, τον μοσχοπουλάς.

Οταν το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκα στην πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ, αναρωτήθηκα ποιος είναι ο κοντούλης με τη μεγάλη... περιφέρεια. Οταν ο Βιτόλο τον τραυμάτισε σοβαρά, είδα στα μάτια του τη θέληση να αναγεννηθεί. Παρακολουθώντας τον, όμως, να επανέρχεται σταδιακά στους αγωνιστικούς χώρους, ήταν φανερό πως ο φόβος τον είχε κυριεύσει. Διαμαρτυρόταν συνεχώς για ενοχλήσεις, ως απόρροια φόβου, και δεν μπορούσε να αποκτήσει σταθερό ρυθμό αγώνων.

Το καλοκαίρι του 2009, ο Σάντος εισηγήθηκε την αγορά του από την Πόρτο, στην οποία ανήκε. Η δουλεία λίγο έλειψε να χαλάσει για ευτελές, δεδομένης της αξίας του παίκτη, ποσό και ο ΠΑΟΚ έφτασε μία ανάσα από την απόκτηση του Ρεγκέιρο, που έμενε τότε ελεύθερος από τον Άρη.

Αν η Πόρτο δε συναινούσε στο ποσό των 300.000 ευρώ -συν 33% ποσοστό μεταπώλησης-, ίσως να μη μαθαίναμε ποτέ ότι θα χανόταν ένα σπάνιο ταλέντο.
Εν τέλει, ο Βιεϊρίνια έμεινε στον ΠΑΟΚ, δούλεψε σκληρά, κατάστη πέρυσι σε έναν εκ των βασικότερων συντελεστών της ασπρόμαυρης κούρσας προς τον τίτλο και φέτος είναι -κατά κοινή ομολογία- ο καλύτερος παίκτης που αγωνίζεται τούτη τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα ελληνικά σύνορα είναι πολύ μικρά για να χωρέσουν το ταλέντο του και το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά τα φαινόμενα, θα κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Αν θα είναι στη Ρωσία, στη Γερμανία ή κάπου αλλού είναι ακόμη αβέβαιο... Η Ζενίτ έχει μείνει έκθαμβη από τα κατορθώματα του μικρού μάγου, ενώ ο Λεοντίν Σλούτσκι, προπονητής της προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Europa League, αφενός εκφράστηκε με κολακευτικά λόγια για τις ικανότητές του, αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσει δις δια ζώσης κόντρα στην ομάδα του.΄Οσον αφορά τη Βόλφσμπουργκ, έχει αποδείξει με μεταγραφές, όπως ο Ντιέγκο, ότι έχει την οικονομική ισχύ να τον κάνει δικό της.

Το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ στις επικείμενες συζητήσεις με κάθε ενδιαφερόμενο είναι ότι το συμβόλαιο του Βιεϊρίνια έχει διάρκεια ως το 2013. Άρα, ο Δικέφαλος μπορεί να παίξει με του δικούς του όρους και να αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό αντάλλαγμα. Αν, μάλιστα, έχει και τη σύμπραξη του Βιεϊρίνια σε αυτό, αν, δηλαδή, ο νεαρός Πορτογάλος, που αναγνωρίζει τη συνδρομή του ΠΑΟΚ στην εκτόξευση της καριέρας του, δείξει στους απανταχού ενδιαφερόμενους ότι δεν καίγεται να αφήσει την Τούμπα, τότε τα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι μεγαλύτερα από τα προσδοκώμενα.

15 εκ. ευρώ είναι η ρήτρα του παίκτη, με 8 εκ. περίπου η διοίκηση δείχνει να είναι ευχαριστημένη, αλλά, κατ' εμέ η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Είχα γράψει τη Δευτέρα ότι αν ο Κάρολ κόστισε στη Λίβερπουλ 35 εκ. ευρώ, ο Βιεϊρίνια αξίζει 70. Εμμένω... Αλλά είναι αλήθεια ότι παίκτης από το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να πωληθεί για περισσότερα από 10-12 εκ. ευρώ. Ο μόνος τρόπος η τιμή του να αγγίξει αυτή της ρήτρας είναι ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει περαιτέρω στην Ευρώπη, με τον Ιβηρα βιρτουόζο της μπάλας να κάνει τα μαγικά του.

Βέβαια, η τιμή του θα εκτοξευόταν και με συμμετοχή στην Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, αλλά οι Πορτογάλοι φημίζονται για την παραγωγή παικτών στις θέσεις των εξτρέμ, οπότε κομματάκι δύσκολο να μείνει εκτός ο Ρονάλντο, ο Νάνι και ο Κουαρέσμα για χάρη του Βιεϊρίνια. Οπότε, επειδή στη βράση κολλάει το σίδερο, και μπορεί να μας τον... ματιάξουν και να τραυματιστεί, κούφια η ώρα που το... βλέπει, η ιδανική συγκυρία για την πώληση του Αντελίνο είναι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Βέβαια, πρέπει ήδη να έχει γίνει μία προεργασία για τη διάδοχη κατάσταση. Θα φύγει ένας μεγάλος παίκτης και πρέπει να αποκτηθεί κάποιος ισάξιος ή έστω κάποιος που να έχει τα φόντα να αναχθεί σε άξιο αντικαταστάτη. Παίκτης ταχύς και τεχνίτης θα βρεθεί. Παίκτης, όμως, ταχύς, τεχνίτης, βιρτουόζος, απρόβλεπτος, ικανός να παίξει και στις δύο πτέρυγες, ικανός να συγκλίνει, ικανός να κινηθεί κάθετα, με έφεση στο να πατάει περιοχή, με ευχέρεια στο σκοράρισμα, με δύο πόδια, με σουτ-δυναμίτη, με ασύλληπτο άλμα, με δύναμη, πειθαρχημένος, με ηγετικά χαρακτηριστικά, με διαμαντένιο χαρακτήρα, με φορμάρισμα... διετίας, σε αυτήν την ηλικία και σε αυτήν την τιμή είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί. Οπότε, πρέπει να γίνει ενδελεχές scouting για να βρεθεί ο παίκτης που θα επωμιστεί το βάρος της διαδοχής του Πορτογάλου σταρ.

Και το επόμενο καλοκαίρι να αναζητηθεί ο νέος Γκαρσία, το μεθεπόμενο ο νέος Κοντρέρας και πάει λέγοντας. Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από όλα.

Υ.Γ. 1 Όσοι θέλετε να κερδίζετε στα χαρτιά, παίξτε ξερή, μπιρίμπα ή πόκερ. Τα αθλήματα, τύπο μπάσκετ, κερδίζονται μέσα στο γήπεδο.

Υ.Γ. 2 Θα ήθελα να ευχηθώ στον φίλο μου, Ηλία Καπράλο, καλή θητεία και σε έναν από τους πιο αγαπημένους και αδικημένους παίκτες που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, τον Λάμπρο Βαγγελή, χρόνια πολλά και καλά, μακριά από τραυματισμούς.