Skip to main content

Δεν «βλέπει» ανάκαμψη για την Ελλάδα o οίκος Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης για το 2016 περιμένει μέτρια ανάπτυξη για όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, αλλά όχι για τη χώρα μας

Σταθεροποίηση στον τραπεζικό κλάδο της ευρωπεριφέρειας, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η σταθεροποίηση του ενεργητικού των τραπεζών εξαρτάται από την ανάκαμψη των εγχώριων οικονομιών, οι οποίες αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Fitch, στη νότια Ευρώπη, 44 τράπεζες έχουν σταθερές προοπτικές, 11 έχουν θετικές προοπτικές και μόλις μία έχει αρνητικές προοπτικές.

Οι τράπεζες με τις θετικές προοπτικές συγκεντρώνονται κυρίως στην Ισπανία, καθώς αντανακλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Για την Ελλάδα, ο οίκος δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς τονίζει ότι για το 2016 περιμένει μέτρια ανάπτυξη για όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, αλλά όχι για τη χώρα μας. «Η ανάπτυξη αυτή θα στηρίξει τον νέο δανεισμό από τις τράπεζες, αν και η δανειοδότηση πιθανότατα θα παραμείνει χαμηλή», σημειώνει ο οίκος.

Επιπλέον, εκτιμά ότι η ποιότητα στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών του Νότου θα παραμείνει αδύναμη σε σχέση με εκείνη των τραπεζών του Βορρά για το άμεσο μέλλον.

Οι τράπεζες θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ισορροπήσουν τα βιβλία τους εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των «κόκκινων» δανείων, συμπληρώνει.

Όπως τονίζει, μια βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα θα στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών, όμως θα είναι δύσκολο για τις περισσότερες τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Όσον αφορά τη δράση της ΕΚΤ, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την, μειωμένη, χρηματοδότηση αν και προβλέπει ότι η αναχρηματοδότηση δραστηριοτήτων θα είναι πολύ χαμηλή το 2016, λόγω των «μαξιλαριών» ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει τα τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο συγχωνεύσεων στις ισπανικές τράπεζες (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) αλλά και στις συνεταιριστικές ιταλικές τράπεζες.