Skip to main content

Δεν βγήκε ακόμη λευκός καπνός από τις συνομιλίες με τους Σκοπιανούς

Η ατιμωτική υποχώρηση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα αποτελούσε ένα ισχυρό πλήγμα στο πολιτισμικό θεμέλιο της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, όταν αναγγελθεί συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα. Με δεδομένο ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 12 Μαΐου, σημαίνει ότι συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα πρέπει να αναμένεται μετά τα μέσα του Μαΐου.

Αυτό στην καλύτερη περίπτωση για τα Σκόπια, και στη χειρότερη για μας. Με δεδομένο όμως ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, είναι απορίας άξιον πότε θα προφτάσουν να γίνουν όλα όσα απαιτούνται; Πλην εάν συμβεί το απευκταίο -το οποίο δηλώθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν θα γίνει αποδεκτό- να "σαλαμοποιηθεί" το θέμα, να εγκριθεί δηλαδή μια ονομασία, και τα σοβαρά που θα μείνουν, να επιλυθούν σε… τρία τέρμινα, όπως έλεγαν οι τσιγγάνες βλέποντας τον καφέ.

Μένουμε, επομένως, σε όσα έχουν γραφεί εδώ κατ’ επανάληψη. Ότι η βιασύνη, από την δική μας πλευρά, που φαίνεται να την έχει μόνον ο Ν. Κοτζιάς και όχι ο Α. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Ζάεφ στο Νταβός, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων [23.2.2018]:

«… Για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί […] Αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε -ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο».

Ξαναρωτώ, και κλείνω εδώ την παράγραφο: Πότε θα γίνουν όλα αυτά, τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός, και βιάζεται ο Ν. Κοτζιάς να ολοκληρώσει τις συζητήσεις; Ένα ζήτημα, τόσο σοβαρό, που μας ταλανίζει επί δεκαετίες θέλει μήπως ο υπουργός να εγκριθεί με κάποια τροπολογία νύχτας Παρασκευής, με άδειο το Κοινοβούλιο;

Θέλω να υπενθυμίσω την σοβαρότητα του ζητήματος, και να διευκρινίσω προς όσους πιστεύουν ότι η άρνηση αποδοχής του όρου "Μακεδονία" οφείλεται σε συναισθηματικούς λόγους, παραθέτοντας την άποψη -με την πλέον σύγχρονη αντίληψη περί γεωπολιτικής, που στην Ελλάδα εκφράζεται πρωτίστως από τον Καθηγητή Ι.Θ. Μάζη.

«Η γεωπολιτική ταυτότητα μιας χώρας είναι μια σύνθεση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή, δυναμική, αλληλεπιδραστική σχέση μεταξύ τους. Ορισμένοι από αυτούς είναι η γεωγραφία, η στρατιωτική ισχύς, η οικονομία, η τεχνολογία και ο πολιτισμός, ο οποίος μάλιστα αποτελεί αποτελεί θεμελιώδες γεωπολιτικό μέγεθος.

» Άρα, η προσβολή μιας χώρας στο πολιτισμικό της υπόβαθρο αποτελεί πλήγμα στον σκληρό πυρήνα της γεωπολιτικής της υπόστασης και κατά συνέπεια πρόκειται για απειλή πρώτης γραμμής. Έτσι λοιπόν, η "ευαισθησία" στο όνομα των Σκοπίων δεν αποτελεί συναισθηματική προσήλωση, αλλά υπεράσπιση ζωτικών συμφερόντων της χώρας με βάση ακριβώς μια "σκληρή" και ρεαλιστική αντίληψη περί συμφερόντων, η οποία όμως είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι των αρχών του 20ου!

» Με άλλα λόγια, η ατιμωτική υποχώρηση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα αποτελούσε ένα ισχυρό πλήγμα στο πολιτισμικό θεμέλιο της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες στο μέλλον, ενεργοποιώντας ένα φαινόμενο γεωπολιτισμικού ντόμινο, που θα απειλούσε την ίδια την υπόσταση της χώρας».