Skip to main content

Ζημιές από τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι μέχρι την 31η Μαΐου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ζημίες από την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε παλιότερη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής θα έχουν μια σειρά από επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο. Παράδειγμα; Η ΕΥΔΑΠ. Κάτι τέτοιο αναμένεται να καταγραφεί στις καταστάσεις τους και να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των μετόχων τους.

Παράδειγμα; Ο αμερικανός επενδυτής, Τζον Πόλσον, που είναι μέτοχος της, φέρεται να έχει γίνει πυρ και μανία με το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να ξανακούσει για αυξήσεις κεφαλαίων στις εταιρίες όπου συμμετέχει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι χάνει συνολικά πάνω από 450 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά κάθε σχετική συζήτηση μάλλον περιττή.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, αυτό καθ' αυτό, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι μέχρι την 31η Μαΐου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την είσοδο νέου ή νέων επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που θα βάλουν λεφτά, αν και το ποσό που απαιτείται είναι μεγάλο και φτάνει στα περίπου 100 εκατ ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας, πάντως, είναι αισιόδοξη έστω κι αν χρειαστεί να καλύψουν ένα κομμάτι του ποσού. Στη χειρότερη των περιπτώσεων πάντως – κι αν δεν εμφανιστούν σοβαροί επενδυτές – η τράπεζα θα βρεθεί υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.