Skip to main content

«Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα»

Φρένο στη σεναριολογία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στη γενικότερη «μετρολογία», επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ
Απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εφόσον όλα πηγαίνουν καλά, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που oλοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Βελλίδειο. Ο Γ. Παπανδρέου έβαλε τέλος στα σενάρια αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον, όπως είπε, δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.

Επιπλέον, χαρακτήρισε βελτίωση τον ανασχηματισμό και ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν συγκλήθηκε για πανηγυρικούς λόγους στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, διέψευσε τη φημολογούμενη μετακίνησή του σε αξίωμα στην ΕΕ ή τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα δειλιάσει στα δύσκολα.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι μήνυμα για την κυβέρνηση ενδεχόμενες ήττες των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης «είναι ένα στοίχημα για τη χώρα».

Χαρακτήρισε, δε, αναγκαία την ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, ενώ ανακοίνωσε ότι σύμβουλος για την οικονομία και τραπεζικά θέματα αναλαμβάνει ο Λ. Παπαδήμος.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται ώστε να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις και να «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην αναδιοργάνωση του συστήματος πρόνοιας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ  να μετριάσουν τη μετρολογία και χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή την αναδιάρθρωση χρέους.

«Αλλάζουμε την Ελλάδα ή την καταδικάζουμε»

Μέσα σε 11 μήνες καταφέραμε όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τόσες διαρθρωτικές αλλαγές.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, όταν η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία το δίλλημα που είχε τεθεί ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και τελικά «δικαιωθήκαμε» . «Δεν βουλιάξαμε» συνέχισε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει το ακατόρθωτο, δηλαδή να αποφύγει η χώρα τη βέβαιη χρεοκοπία.

Ωστόσο, επεσήμανε, η κρίση είναι εδώ και δεν έχουμε αποφύγει τη χρεοκοπία και συμπλήρωσε ότι «αλλάζουμε την Ελλάδα ή την καταδικάζουμε», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση κάνει τα αυτονόητα που τόσα χρόνια δεν γίνονταν λόγω πολιτικού κόστους.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την «επανάσταση του αυτονόητου», παραθέτοντας όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αναφέρθηκε, δε, στα «μηνύματα» που στέλνει η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι με τις εξαγγελίες της έστειλε μήνυμα στις επιχειρήσεις, στην αγορά, στο εξωτερικό και τους δανειστές μας, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όσο όλα πηγαίνουν καλά, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και αυτός είναι ο λόγος που οι φόροι χαρακτηρίζονται από μέρους του ως «ένδειξη αλληλεγγύης».

Κάλεσμα στα ΜΜΕ να μετριάσουν τη «μετρολογία»

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να μετριάσουν τη «μετρολογία», καθώς αυτή προκαλεί έντονες ανησυχίες στους πολίτες και αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό.«Δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε την κατάσταση μέσα από μια μετρολογία. Να μη δημιουργείται πανικός και ανασφάλεια, καθώς αυτό επηρεάζει όλη την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα στο εξωτερικό», ανέφερε. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, διευκρινίζοντας ότι «απόφαση δεν έχει πάρει η κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος θεωρεί ότι αυτό είναι απόφαση».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, «το μέτρο της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προαπαιτεί ένα μηχανισμό αναδιανομής, ο οποίος δεν υπάρχει και συνεπώς δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε μέχρι να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή για το μέλλον την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς «τότε θα μιλάγαμε για περαιτέρω περικοπές των μισθών για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και αυτό το αποφύγαμε. Κάναμε ό,τι κάναμε για να μην καταλήξουμε στη χρεοκοπία. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Στο 1,5 δισ. η υστέρηση, με τα μέτρα που που εχουμε πάρει θα φτάσουμε στο στόχο μας στο τέλος του 2010. Είναι άθλος για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέες περικοπές μισθών».

«Βελτίωση ο ανασχηματισμός»

Όσον αφορά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έκανε έργο που δεν είχε γίνει τα 20 τελευταία χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε. Κάθε μέρα θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι. Οι επιλογές μας είναι στοχευμένες για να είναι η πολιτική μας πιο αποτελεσματική. Έχουμε λιγότερα υπουργεία απ’ ό, τι παλιότερες κυβερνήσεις. Αλλάζουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση. Εξάλλου το αποτέλεσμα μετράει. Όλοι έχουν συγκεκριμένους ρόλους στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένες αρμοδιότητες έχει και ο κ. Πάγκαλος».

Σε ερώτηση για τον χρόνο καθορισμού των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα. Οι αρμοδιότητες ασκούνται από τους υπουργούς που ορκίστηκαν. Δεν υπάρχει κενό. Αυτό είναι μύθος που καλλιεργήθηκε από τον Τύπο. Έπρεπε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές», παραδεχόμενος αδυναμίες στην προηγούμενη δομή.

«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά και πάντα θα συζητά και δεν συγκλήθηκε για πανηγυρικούς λόγους», επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. «Ήρθαμε για δουλειά, είχαμε σημαντικές επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Ήταν δέσμευσή μας να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό το υπουργικό συμβούλιο να πηγαίνει στην περιφέρεια. Στηρίζουμε την περιφέρεια κινητοποιώντας τους αργούς μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης με αυτή τη διαδικασία. Πήραμε σημαντικές αποφάσεις για τον ΟΣΕ, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Η διαβούλευση μάς επιτρέπει να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις».

«Με έχετε δει να φυγομαχώ, άλλοι είναι οι φυγάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να μετακινηθεί όπως φημολογείται σε αξίωμα στην ΕΕ ή τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω, εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι μήνυμα για την κυβέρνηση ενδεχόμενες ήττες των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης «είναι ένα στοίχημα για τη χώρα και το κλειδί για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση για να αλλάξουμε τη χώρα».

«Είναι ανάγκη να συμπορευτούν δυνάμεις που μπορούν να συγκλίνουν σε σημαντικές πολιτικές. Σημαντικό βήμα αυτό που έγινε, δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις πέρα από τα στενά όρια των κομμάτων που μπορούν να συμπορευτούν, σε ευρύ φάσμα και αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ. Οι επιλογές μας δεν ήταν πολιτικές, αλλά επιλογές που θεωρούμε ότι ήταν άξιες να φέρουν μια άλλη πολιτική προσέγγιση. Νικηφόρες επιλογές που θα σηματοδοτήσουν θα δώσουν νέα ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική».

«Λεφτά υπάρχουν»

«Λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι που πηγαίνουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας και υπογράμμισε ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ο καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Το παρελθόν θα το αντιμετωπίσουμε. Κάνουμε προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους μέσα σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα», υποστήριξε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «το σύστημα πρόνοιας πάσχει από κατακερματισμό, κακή οργάνωση και θέλει αναδιοργάνωση. Σύμφωνα με την πορεία των εσόδων θα δούμε τι μπορεί να γίνει για τη συγκρότηση ενός προγράμματος που θα χτυπά την ανεργία, για την ενίσχυση της απασχόλησης, με δράσεις όπως η επιδότηση εισφορών μέχρι την κοινωνική εργασία για ανέργους, αλλά και τη στήριξη της γυναίκας και της μητέρας».

Ακόμα, τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με την προσέλκυση επενδύσεων. «Με το fast track (πρόγραμμα ταχείας προώθησης μεγάλων επενδύσεων) προσδοκούμε ότι θα εχουμε θετικά αποτελέσμτα», σημείωσε σχετικά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η χώρα δανειοδοτείται από το ΔΝΤ, για το οποίο σε παλαιότερη συνέντευξή του δεν είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα μηχανισμό, ο οποίος δεν είναι μηχανισμός του Ταμείου, αλλά μηχανισμός της ΕΕ».

«Κανένας δεν είπε ότι θέλαμε να μπούμε κάτω από έναν τέτοιο μηχανισμό. Ήμασταν αναγκασμένοι. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Δυστυχώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο γιατί υπήρχε αδράνεια από μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, απάντησε ότι το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: «Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε;.Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση. Εμείς αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη να πάρουμε τα μέτρα χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε μία νέα περιπέτεια».

«Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλες τις κακές πρακτικές και αντιλήψεις για να πάει η χώρα μπροστά. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε για το πατριωτικό συμφέρον», τόνισε και διαβεβαίωσεν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. «Αυτό είναι το δείγμα της κοινωνικής μας πολιτικής και ευαισθησίας παρά τις πολύ δύσκολες καταστάσεις».

«Πολλοί στοιχημάτισαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτοί σήμερα χάνουν λεφτά και καλά κάνουν και χάνουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την επίθεση με παπούτσι που δέχτηκε χθες, σημείωσε ότι «η βία είναι αρνητική, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Αυτές οι εικόνες είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να αμαυρώσουν τη χώρα. Λέμε "όχι" στη βία».

«Αναγκαίος ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας»

Ερωτώμενος εάν θα συμπεριληφθεί και ο τραπεζικός τομέας στις αποκρατικοποιήσεις, ισχυρίστηκε ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που θα γίνει αυτό έχει να κάνει και με συγχωνεύσεις που θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα. Μάλιστα, ανέφερε ότι σύμβουλος για την οικονομία και τραπεζικά θέματα ανέλαβε ο Λ. Παπαδήμος

Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε δύο θετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα», ενώ στάθηκε και στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να προχωρήσεις αγορά ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «αξιολόγησαν θετικά την πορεία της χώρας μας».

Σε ερώτηση εάν θα οδηγηθούν πολιτικοί στη δικαιοσύνη για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δικαιολογημένη λαϊκή απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη κάναμε Εξεταστικές που έφεραν αποτελέσματα και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη. Να πληρώσουν εκείνοι που φταίνε... Η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Η αίσθηση της ατιμωρησίας δημιουργεί την αίσθηση ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού».

Σύμφωνα με τον ίδιο τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία και θα τις θέσει σε διαβούλευση.

Τέλος, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σοβαρό ζήτημα στις διμερείς σχέσεις τη δολοφονία του ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα στην Αλβανία, στέλνοντας μήνυμα στην αλβανική πλευρά ότι οι εθνικισμοί αποτελούν αγκάθι και γι την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Εξάλλου, τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να λυθούν το κυπριακό και το σκοπιανό, τονίζοντας ότι σε μία εποχή με οικονομικά προβλήματα πήραμε πρωτοβουλίες. «Κινούμαστε δραστήρια, με αποτέλεσμα να έχει αξιοπιστία η Ελλάδα».