Skip to main content

Δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα εντός του 2010

Προκαλώντας φόβο αλλά και αγωνία ως προς τις απαιτήσεις που θα προβάλλουν για την ελληνική οικονομία, ενόψει της ενεργοποίησης του σχεδίου σωτηρίας της, έρχονται τελικώς αύριο στην Αθήνα τα στελέχη τη
Προκαλώντας φόβο αλλά και αγωνία ως προς τις απαιτήσεις που θα προβάλλουν για την ελληνική οικονομία, ενόψει της ενεργοποίησης του σχεδίου σωτηρίας της, έρχονται τελικώς αύριο στην Αθήνα τα στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ, για να ξεκινήσουν το ελεγκτικό τους έργο. Αργά χθες «κυκλοφορούσε» μια πληροφορία που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο της άφιξής τους σήμερα το απόγευμα, εφόσον η κατάσταση των αεροδρομίων στη Βόρεια Ευρώπη το επέτρεπε, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Ζητούμενο δεν αποτελεί το πότε ακριβώς θα έρθουν για να πιάσουν δουλειά οι ελεγκτές, αλλά το τί θα ζητήσουν. Και επ’ αυτού, μέχρι τώρα, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

Η πλέον πιθανή προς υλοποίηση είναι αυτή που υποστηρίζει ότι για το 2010 δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αλλά με βάση το 2010 θα προκύψουν τα μέτρα του 2011 και του 2012. Τα οποία αναμένεται ότι θα είναι και τα δυσκολότερα. Στο υπουργείο Οικονομικών, κοινή είναι η πεποίθηση ότι ακόμα κι αναθεωρηθεί επί τα χείρω το έλλειμμα, το πακέτο που ήδη έχει ανακοινωθεί είναι αρκετό για να επιτύχει τη μείωση των 4 ποσοστιαίων μονάδων που έχει προβλεφθεί. Όπερ σημαίνει ότι για τους επόμενους 8 μήνες «είμαστε εξασφαλισμένοι». Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Και σε αυτό τον γρίφο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί κανείς να δώσει πειστική απάντηση.