Skip to main content

Θέλουν να αποφύγουν την ελληνική Βουλή για το Gorna Macedonia

Βασικός άξονας της τακτικής αμφότερων των κυβερνήσεων είναι να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ.

Σημαντικές πτυχές του πολιτικού πλαισίου στη βάση του οποίου επιχειρείται να στηριχθεί η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Voria.gr.

Οι πληροφορίες ήρθαν σε γνώση της Voria.gr πριν τη χθεσινή συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, η οποία ωστόσο φέρεται να μην έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό επί του βασικού πλαισίου συνεννόησης των δύο πλευρών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η προσυμφωνία των δύο μερών προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, με το όνομα Gorna Macedonia (Upper Macedonia - Άνω Μακεδονία ), το οποίο εν πολλοίς... «πρόδωσε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, μάλλον όχι ενιαίο και αμετάφραστο, αλλά στα αγγλικά και με δύο λέξεις. Βάσει του σχεδιασμού, το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, καθώς η Ελλάδα δεν θα ασκήσει βέτο ούτε θα απειλήσει με βέτο, όπως είχε κάνει στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008.

Η ΠΓΔΜ, από τον πλευρά της, μέχρι τη Σύνοδο του Ιουλίου, θα συνεχίζει τις συμβολικές κινήσεις που ξεκίνησαν με την αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου, με ανάλογες ενέργειες όπως η απομάκρυνση από την κεντρική Πλατεία των Σκοπίων του αγάλματος του λεγόμενου «έφιππου πολεμιστή». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα προχωρήσει σε άμεση αλλαγή Συντάγματος αλλά απλώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει αναλάβει έγγραφες δεσμεύσεις ότι στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμπεριλάβει αναφορές που θα ικανοποιούν την ελληνική πλευρά στα ζητήματα του «αλυτρωτισμού». Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει προτείνει ως λύση για το θέμα του ονόματος την υπογραφή και κύρωση διεθνούς συμφωνίας, αντί της συνταγματικής αλλαγής. Η ελληνική πλευρά πιέζει, βέβαια, για αλλαγές -έστω κάποιες- στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας  πριν τη Σύνοδο του Ιουλίου αλλά συναντά τη σθεναρή αντίσταση της πλευράς της ΠΓΔΜ η οποία επιμένει σε μία διεθνή συνθήκη. 

Βασικός άξονας της τακτικής αμφότερων των κυβερνήσεων είναι να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, τόσο σε επίπεδο κομμάτων (στην ελληνική πλευρά και του κυβερνητικού εταίρου) όσο και στο επίπεδο των πολιτών.

Με αυτόν τον γνώμονα, επιδίωξη είναι να μην έρθει, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, κάποιο κείμενο συμφωνίας προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή για να μην αναγκαστούν να περιέλθουν σε δυσχερή θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν λύση που να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Και κάπως έτσι θα λυθεί η απορία όσων ακούν τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να δηλώνει ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν συμφωνία με τον όρο ”Μακεδονία”, διαβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή και με το ίδιο πάθος ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Παράλληλα, βέβαια, έτσι θα αποφευχθεί και το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο μεγάλης διαδήλωσης έξω από το Κοινοβούλιο την ώρα της ψήφισης μίας τέτοιας συμφωνίας που θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις κοινωνικής έκρηξης με απρόβλεπτα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο...

Στην άλλη πλευρά, με μία τέτοιου τύπου συμφωνία, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποφύγει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τον σκόπελο της αλλαγής του Συντάγματος που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε μεγάλη μερίδα των πολιτών της γειτονικής χώρας. Και κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ δηλώνουν αντίθετοι στην άμεση αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, δηλώνοντας την ίδια ώρα αισιόδοξοι για λύση με αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς.

Αυτά που μένουν ανοιχτά είναι τα ευαίσθητα και ίσως σημαντικότερα ζητήματα της γλώσσας (παράγωγα, εμπορικές ονομασίας κτλ) και της ταυτότητας. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει μία -κατά τους διαπραγματευόμενους- μέση λύση, σύμφωνα με την οποία στη συμφωνία θα γίνεται λόγος για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα» αλλά οι όροι θα είναι γραμμένοι στα σλαβικά, προκειμένου να χρησιμοποιούνται μόνο έτσι σε επίσημα κείμενα και διεθνή φόρα. Το γεγονός, πάντως, της εκ νέου εμπλοκής Νίμιτς στις διαπραγματεύσεις, οι αρμοδιότητες του οποίου περιορίζονται στο ονοματολογικό, δείχνουν ότι στο τραπέζι είναι το σενάριο της σταδιακής επίλυσης των διαφορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές μεταφέρουν στη Voria.gr ότι το παραπάνω σενάριο συμφωνίας, χωρίς να χρειαστεί να περάσει δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων ούτε των Σκοπίων, είναι το πιθανότερο από κάθε άλλο πλαίσιο λύσης. «Το άλλο πιθανό ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία», έλεγαν χαρακτηριστικά.