Skip to main content

Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος, τονίζει ο Παπακωνσταντίνου

Τη σαφή θέση ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο υπουργός ΥΠΟΙΚ, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Τη σαφή θέση ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του ΥΠΟΙΚ στους έξι μήνες διακυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη τον Μάιο. Θα υπάρξει λύση και θα δανειστούμε είτε από τις διεθνείς αγορές είτε από τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε ακόμη πλήρη απόδοση των μέτρων. Μέχρι το τέλους του έτους θα έχουμε καταφέρει να είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει», εκτίμησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι συνομιλίες μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα».

Ο υπουργός τόνισε ότι με τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίουδημοσίου η Ελλάδα μειώνει τις δανειακές ανάγκες της για τον μήνα Μάϊοσε λιγότερες των 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η έκδοση ομολογιακού δανείου σε δολάρια θα πραγματοποιηθεί σε απώτερο χρόνο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα αναχωρήσει την Παρασκευή για τις ΗΠΑ, για να παρευρεθεί στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε τη δημιουργία ειδικής ομάδας, με αντικείμενο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα συγκροτηθεί σε κάθε εφορία. Στην ομάδα θα συμμετέχουν και ιδιώτες σύμβουλοι ελεγκτικών εταιρειών.

Στόχος είναι η εφαρμογή των αυστηρότερων ποινών, που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Προανήγγειλε επίσης, την καθιέρωση, από το 2011, υποχρεωτικής ηλεκτρονικής δήλωσης για όλους τους φορολογούμενους, καθώς και τον ανασχεδιασμό της φορολογικής δήλωσης.