Skip to main content

Υπουργείο Εργασίας: Δεν αλλάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια

Το υπουργείο διευκρινίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις εκκρεμείς συντάξεις λόγω φημολογούμενου δήθεν ξηλώματος του νόμου Κατρούγκαλου

«Φρένο» στα στοιχεία που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει με σημερινή ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζοντας τα ανακριβή, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της διάταξης της παρ.9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια) του νόμου Κατρούγκαλου, δίνοντας απάντηση με στοιχεία στις αιτιάσεις της ΝΔ σχετικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι ανακριβής η αναφορά για κατάργηση της σχετικής διάταξης για τα μπλοκάκια, η θέσπιση της οποίας, όπως έχει δηλωθεί αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας.

«Τα θέματα που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, το υπουργείο διευκρινίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λόγω φημολογούμενου δήθεν ξηλώματος του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζει δε στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013, την 1/1/2015 ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000». 

Ειδικότερα αναφέρεται ότι «η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Είχε προηγηθεί δήλωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση με την οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ εκθέτει απολυτά την κ. Αχτσιόγλου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας… δεν έκαναν τίποτα επί 10 μήνες, τα μπλοκάκια είναι στον αέρα, επικρατεί χάος με τον ΕΦΚΑ, χάθηκαν σημαντικά στοιχεία, έχουν χαθεί ένσημα, ασφαλιστικός χρόνος».