Skip to main content

Δεν τα βρήκαν για το Καλλιτεχνικό Σχολείο δήμος και γονείς

Θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο μεταστέγασης του σχολείου, από τους Αμπελόκηπους όπου λειτουργεί από ιδρύσεώς του, στο κτήριο του Παπαφείου.

Του Νίκου Ηλιάδη

Διάσταση απόψεων μεταξύ του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου. Θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο μεταστέγασης του σχολείου, από τους Αμπελόκηπους όπου λειτουργεί από ιδρύσεώς του, στο κτήριο του Παπαφείου.

Στη σύσκεψη μετείχαν αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της δημοτικής επιτροπής παιδείας και της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αμπελοκήπων, εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και καθηγητές του σχολείου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου ο δήμος πρότεινε να υπάρξει συστράτευση όλων ώστε να απαιτήσουν την κατασκευή νέου σχολείου σε οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου, στη Μενεμένη, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ο δήμος, μέσω μετατροπής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για σχολείο. Ο δήμαρχος είπε επίσης, ότι έως ότου γίνει το νέο κτήριο ο δήμος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των σχολικών κτηρίων στα οποία στεγάζονται σήμερα το καλλιτεχνικό γυμνάσιο και οι λυκειακές τάξεις του καλλιτεχνικού σχολείου.

Μάλιστα ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε όλοι οι παριστάμενοι να συνυπογράψουν κοινό υπόμνημα με αίτημα την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου σχολείου στο υπάρχον οικόπεδο, στη Μενεμένη.

Ωστόσο, τόσο ο Σύλλογος Γονέων όσο και οι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν να συναινέσουν σε αυτό, επιμένοντας στο αίτημά τους το σχολείο να λειτουργεί από την επόμενη σχολική χρονιά σε άλλο κατάλληλο κτήριο.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης τόνισε ότι ο δήμος έχει πάρει από καιρό τις αποφάσεις του, έχει προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες για την κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου στην περιοχή και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις αποφάσεις μας για να λύσουμε το πρόβλημα των δικών σας παιδιών» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Θέλουμε κατάλληλο σχολείο

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μιχάλης Νηστικάκης είπε πως «το αίτημα των γονέων είναι να υπάρξει άμεσα, από την επόμενη σχολική χρονιά, μόνιμη και αξιοπρεπής στέγη για το σχολείο. Οπουδήποτε βρεθεί αυτή εμείς θα πάμε». Προσέθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα αναζητήθηκαν τέτοιοι χώροι και ο μόνος κατάλληλος διαθέσιμος φαίνεται πως είναι το Παπάφειο. «Εμείς θα θέλαμε τα παιδιά μας να πάνε σε ένα καινούργιο σχολείο όμως αυτό είναι ανέφικτο», σημείωσε ο κ. Νηστικάκης. Εξήγησε πως η πρόταση του δήμου για κατασκευή καινούργιου σχολείου στη Μενεμένη «δυστυχώς δεν είναι εφικτή, θα χρειαστούν κάποια χρόνια καθώς και χρήματα τα οποία όμως δεν φαίνεται σε αυτή τη συγκυρία να υπάρχουν». Ο κ. Νηστικάκης υπογράμμισε πως η ευθύνη για την εξεύρεση κατάλληλου σχολείου ανήκει στην πολιτεία, στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «η οποία θα πρέπει να βρει λύση ώστε τον Σεπτέμβριο τα παιδιά μας να είναι σε κατάλληλο κτήριο καθώς οι συνθήκες στο υπάρχον σχολείο είναι άθλιες με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να εγκαταλείπουν το λύκειο».

Η θέση της Β’θμιας Εκπαίδευσης

Μιλώντας στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζαφειρίου τόνισε πως «εμείς, ως διεύθυνση θα προτιμούσαμε το σχολείο να μείνει στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ωστόσο αυτές οι αποφάσεις είναι της αρμοδιότητας της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, όσο το σχολείο θα είναι εδώ εμείς θα το στηρίζουμε με κάθε τρόπο». Ο κ. Ζαφειρίου προσέθεσε πως από τη νέα χρονιά θα απαιτηθεί άλλη μία επιπλέον αίθουσα καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε συγκληθεί σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού για τη θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.