Skip to main content

«Δεν σου δανείζω»: Δραματική η έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα

Ένα παράδειγμα που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας.

Δραματική είναι η έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα. Και μπορεί να υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν αποθεματικά και πιέζονται να τα δώσουν προς «αξιοποίηση» στο δημόσιο, ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανελαστικές του υποχρεώσεις, ωστόσο υπάρχουν και ασφαλιστικοί οργανισμοί, που κυριολεκτικά έχουν ξεμείνει από ρευστό.

Αρκεί ένα παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος: η διοίκηση ταμείου προσέγγισε άλλο ταμείο ζητώντας του δανεικά για να πληρώσει συντάξεις! Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική, καθώς το ερωτώμενο ταμείο είπε ότι τα λεφτά τα έχει στην τράπεζα, παίρνει μια καλή απόδοση, την οποία δεν μπορεί να του την εξασφαλίσει ο αιτηθείς και αν του έδινε τα λεφτά κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία. Στο μεταξύ, οι μέρες περνούν, η ημερομηνία για την πληρωμή των συντάξεων πλησιάζει και το ψάξιμο για να βρεθούν τα λεφτά συνεχίζεται αγωνιωδώς...

Άλλο, εξίσου ενδεικτικό παράδειγμα, που το επιβεβαιώνουν δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες: Δεν υπάρχει σχεδόν καμία μεγάλη επιχείρηση, που να έχει ρευστότητα και να την έχει κρατήσει στην Ελλάδα. Τα λεφτά «βγήκαν» έξω και από εκεί δίνονται οι εντολές για να γίνονται οι πληρωμές. Ακόμα και οι μισθοδοσίες. Και το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση.