Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κολλημένα 50 εκατ. της ΕΤΕΠ για το Κέντρο Νανοτεχνολογίας

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας έχει σκαλώσει το δάνειο της ΕΤΕΠ για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας

του Αλέξανδρου Φωτιάδη

Θύμα της γραφειοκρατίας έχει πέσει το πρόγραμμα δανειοδότησης, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς το εργαστήριο νανοτεχνολογίας, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής καθηγητής του εργαστηρίου, Στέργιος Λογοθετίδης, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στις πρυτανικές Αρχές όσο και στο υπουργείο Παιδείας.

Η ΕΤΕπ προτίθεται να καταβάλει το 75% των χρημάτων που απαιτούνται για την δημιουργία Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), στο ύψος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  Εκεί θα μεταφερθούν σταδιακά, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, όλες οι υποδομές του εργαστηρίου.

Στόχος είναι η επέκταση του υφιστάμενου οικοσυστήματος και η δημιουργία ενός νέου hub στον παραπάνω χώρο που παρέχει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο και θα αναλάβει να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό (25%). 

Ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι η ομάδα του εργαστηρίου έχει καταρτίσει, ήδη από το 2017, ένα ολοκληρωμένο business plan για την εκταμίευση των χρημάτων αλλά λόγω της γραφειοκρατίας χάθηκε η χρονική προθεσμία που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

«Είχαμε έτοιμο business plan αλλά το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατίας» σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης για να προσθέσει ότι η Πρυτανεία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και γι' αυτό δυσκολεύεται πολλές φορές να καταθέσει εμπρόθεσμα τα σχετικά έγγραφα.

Πάντως ο καθηγητής απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να χαθεί η δανειοδότηση από πλευράς της ΕΤΕπ καθώς, όπως σημείωσε, έχουν ήδη ενημερωθεί οι ιθύνοντες της τράπεζας και απάντησαν ότι «σας περιμένουμε». Ο κ. Λογοθετίδης ξεκαθάρισε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση με τους ιθύνοντες της ΕΤΕπ προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο του εργαστηρίου.

«Αν ήμασταν σε άλλη χώρα, οι διαδικασίες θα έτρεχαν κατευθείαν» τόνισε ο κ. Λογοθετίδης αφήνοντας αιχμές σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πλάνου και κατέληξε: «Η τράπεζα ήρθε γι' αυτή την ομάδα. Ούτε για το υπουργείο, ούτε για το Αριστοτέλειο. Είχαν 20 προτάσεις από όλη την Ευρώπη και διάλεξαν αυτή την ομάδα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Λογοθετίδης επισήμανε πως τα χρήματα με τα οποία τρέχει μέχρι τώρα το Εργαστήριο προέρχονται από προγράμματα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακά προγράμματα, το πακέτο Γιουνκέρ, την ΕΤΕπ αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα έχει 500 άτομα προσωπικό ενώ η επένδυση θα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, μπορεί να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 5 - 10 δισ. ευρώ έως το 2022 - 2023. Παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες, ο κ. Λογοθετίδης εκτιμά ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος μπορεί να ξεκινήσει σε διάστημα έξι μηνών.

«Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ΑΠΘ»

Το ερευνητικό προσωπικό δεν επιθυμεί, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, τη μετακίνησή του από το ΑΠΘ και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου ερευνών καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού του Πανεπιστημίου.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιομηχανία για να στηρίξει τα κέντρα ερευνών και γι' αυτό χρειαζόμαστε τους καθηγητές του Αριστοτελείου» σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης και πρόσθεσε ότι «δεν θα ήταν σωστό να ζητήσουμε να πάρουν ένα κομμάτι από την περιουσία του ΑΠΘ».

Τα προγράμματα το εργαστηρίου

Δέκα πιλοτικές μονάδες που είναι έτοιμες να γίνουν μονάδες παραγωγής διαθέτει, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, το εργαστήριο νανοτεχνολογίας. Μάλιστα, ο κ. Λογοθετίδης πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παράγει δική της τεχνολογία ενώ εξέφρασε την περηφάνια του γιατί «το πανεπιστημιακό εργαστήριο φέρνει πνευματικό και οικονομικό πλούτο στην περιοχή παρά και την κρίση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στα προγράμματα Smartonics, SmartLine, Basmati και Cornet κάνοντας λόγο για ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμμα που κρίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με αντίστοιχα προγράμμα από όλη την Ευρώπη προκειμένου να κερδίσουν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.