Skip to main content

«Δεν πληρώνω» άλλους φόρους - Σε αδιέξοδο ένας στους δύο Έλληνες

Η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική με το 50% του ελληνικού πληθυσμού να έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω. Τα στοιχεία με τα ληξιπρόθεσμα.

Nοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, με έναν στους δυο φορολογούμενους να χρωστάει στην Εφορία, όπως έγινε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε. Η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική με το 50% του ελληνικού πληθυσμού να έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα έμειναν απλήρωτες οφειλές ύψους 706 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 662 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Κι έτσι εξηγείται και η μεγάλη βουτιά από τον Σεπτέμβριο και μετά, που ενώ η κυβέρνηση επιμένει να την χαρακτηρίζει συγκυριακή, στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από μόνιμη και σταθερή.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 9,257 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων στα 98,745 δισ. ευρώ. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματα των οφειλετών. Στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα.

Από τις αρχές του έτους, κατασχέσεις και ρυθμίσεις έχουν καταφέρει να οδηγήσουν στο ταμείο της εφορίας ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και επιμερίζεται σε 2,146 δισ. ευρώ εισπράξεων από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,404 δισ. ευρώ από φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ωστόσο και πάλι, δεν φτάνουν.