Skip to main content

Δεν υπάρχει θέμα Grexit, ξεκαθαρίζει ο Τόμας Βίζερ

Κάλεσε για περισσότερη προσοχή στις δηλώσεις του πιθανολογούμενου νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τα περί Grexit.

Στην εκτίμηση ότι πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι το «Grexit» δεν είναι ζήτημα, προχώρησε ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Μιλώντας στην EurActiv Γερμανίας, κάλεσε να υπάρχει προσοχή στις δηλώσεις του πιθανολογούμενου νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τα περί Grexit.  

«Το γεγονός είναι, ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση (του προγράμματος διάσωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν πιστεύει ότι το Grexit θα λύσει τίποτα. Κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο. Δεν είναι ζήτημα».

Όπως είπε, «τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2 και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018. Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις».

Ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι «οι προοπτικές των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, υπήρξε μια συμφωνία τον Μάιο του 2016 η οποία ορίζει ποια ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω μιας μείωσης μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν είναι απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα», ανέφερε.

Ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα».