Skip to main content

Δεν είδαμε F-16 να κυνηγούν το αεροσκάφος Ερντογάν, λέει το ΓΕΑ

Νέα δεδομένα ανατρέπουν τις πληροφορίες για «αερομαχία» του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους με δύο μαχητικά, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος

Εν αμφιβόλω τίθεται το σενάριο μίνι «αερομαχίας» ανάμεσα στο αεροσκάφος που, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και δύο μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 που εβρίσκοντο υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

Παρότι οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τα δύο F-16 των στασιαστών να επιχειρούν προς κατάρριψη του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Ερντογάν, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, πηγή του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι «εμείς είδαμε μόνον ένα αεροσκάφος», σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει καταδίωξη του προεδρικού αεροσκάφους από μαχητικά αεροσκάφη.

To προεδρικό αεροσκάφος τύπου Gulfstream στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, που απέχει οδικώς από τη Μαρμαρίδα 75 λεπτά, περίπου στις 11 παρά είκοσι το βράδυ της Παρασκευής.

«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο», είχε δηλώσει στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας: «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ... αυτό είναι ένα μυστήριο».

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο Reuters το περιστατικό με τα δύο F-16 των πραξικοπηματιών, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το αεροσκάφος του Ερντογάν βρέθηκε σε μπελάδες ενώ βρισκόταν στον αέρα», επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια.

«Απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά», είχε πει χαρακτηριστικά έτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Το VIP αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν από το Ντάλαμαν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες έκανε κύκλους νότια της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ.