Skip to main content

«Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας», λέει ο Σαμαράς

«Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της «International Herald Tribune», αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλ
«Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της «International Herald Tribune», αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξουμε άμεσα».

Ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα και στην συζήτηση που γίνεται για αυτό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και έστειλε μήνυμα στην Γερμανία. Θύμισε την «ατζέντα 2000» του τότε καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και πρόσθεσε ότι η μείωση της αξίας του ευρώ και η κρίση κάνει την Γερμανία να διαμαρτύρεται, ωστόσο οι Γερμανοί έχουν αυξήσει και τις εξαγωγές τους.

Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. Αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι το πολιτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, είπε.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Τελείωσε ένα μοντέλο κρατισμού και το στοίχημα τώρα είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλούς αναξιοποίητους πόρους και με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και μάλιστα άμεσα και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες του: Η περιοριστική πολιτική, ανέφερε, απευθύνεται σε εκείνους που ήδη βρίσκονται στο όριο και θίγει εκείνους που ήδη πληρώνουν και όχι εκείνους που διαφεύγουν.

«Ως πολιτικός φοβάμαι κοινωνικά ξεσπάσματα και εκρήξεις, ως οικονομολόγος φοβάμαι ότι θα πάμε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα αναπτυξιακά μέτρα που έχει προτείνει το κόμμα του.

Ακολούθως ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, με πρώτη την ανάγκη να καθιερωθεί μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

Οι αρμοδιότητες κι οι εξουσίες θα πρέπει να συμπίπτουν σε όλα τα κλιμάκια, για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να προκύψει μείωση της σπατάλης, είπε.

Δεύτερη πρόταση του κ. Σαμαρά είναι η «κινητροδότηση της δημοσιοϋπαλληλίας».

Τρίτη πρόταση είναι η σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων των αγορών, όπως π.χ. καρτέλ, ολιγοπώλια κλπ.

Τέταρτη πρόταση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Εξήγησε ότι αυτό το έχουν επιχειρήσει όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, αλλά έκαναν λάθος όταν αύξαναν τους συντελεστές φορολόγησης. Αυτό που επιβάλλεται είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, πρότεινε την μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς επίσης και την μείωση του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε ότι αυτές οι προτάσεις είναι για μετά την κρίση.