Skip to main content

Δεν είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα: Ποιοι επιπλέον παράγοντες ευθύνονται για την κλιματική κρίση

Ημερίδα στο ΑΠΘ με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κλίμα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας

Του Νίκου Αβουκάτου

Δεν είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, καθώς η αύξηση του όζοντος, των αιωρούμενων σωματιδιών και του μεθανίου είναι επιπλέον παράγοντας που επιδρούν καθοριστικά.

Το παραπάνω προκύπτει από όσα τόνισε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Πρόδρομος Ζάνης σε εκδήλωση με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλίμα – Αντιμετωπίζοντας τη μελλοντική προοπτική της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας.

«Είναι αναγκαίες οι πολιτικές περιορισμού των διάφορων ρύπων. Οι γρήγορες μειώσεις των αεριών του θερμοκηπίου μαζί με αυστηρούς ελέγχους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να ωφελήσουν το κλίμα και να βελτιώσουν την ποιότητα το αέρα. Η μείωση του μεθανίου, του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων θα συνέβαλαν καθοριστικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και της καλύτερης ποιότητας ζωής», τόνισε ο ίδιος.  

Ο κ. Ζάνης έδειξε διαγράμματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων επιβαρύνεται η ποιότητα του αέρα - η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1.07 βαθμό Κελσίου.

Image

Παρουσιάζοντας τα εφιαλτικά μοντέλα που δείχνουν την παγκόσμια υπερθέρμανση ο κ. Ζάνης ανέφερε ότι, εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα με τον 1 βαθμό Κελσίου, το μεθάνιο θερμαίνει τον πλανήτη κατά 0.28 βαθμούς Κελσίου, το όζον συμβάλει κατά 0.23 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά βάση τα αιωρούμενα σωματίδια ψύχουν τον πλανήτη.

«Τα σενάρια για την παγκόσμια υπερθέρμανση δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ένα άλλο σενάριο με διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα η θερμοκρασία θα φθάσει τους  3,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2050», εξήγησε.

Image

«Όσο μετριάζεται η κλιματική αλλαγή περιορίζεται η παγκόσμια υπερθέρμανση και έχουμε καλύτερο αέρα. Πάντως, για κάθε σενάριο ακόμα και με σημαντικές μειώσεις των εκπομπών ρύπων, η παγκόσμια υπερθέρμανση θα αυξηθεί κατά 1,5  βαθμό Κελσίου τη δεκαετία του 2030, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο», ανέφερε..

Την εκδήλωση του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, χαιρέτησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κοινοβουλευτικός Ερευνητής (Parliamentary Research Administrator) του Ευρωκοινοβουλίου Δρ Γεώργιος Αμανατίδης, ο οποίος μίλησε για τις Πολιτικές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ο Γεώργιος Αμανατίδης είναι πτυχιούχος φυσικής και διδάκτορας στη Φυσική της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, καθώς και μεταπτυχιακός (DEA) στην ατμοσφαιρική χημεία του Πανεπιστημίου Paris XII.

Ο κ. Αμανατίδης ανέλυσε τον ρόλο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή για της νομοθετικές πρωτοβουλίες  για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως το σύστημα εμπορίας ρύπων αλλά και το νέο καθεστώς φοροαπαλλαγών.

Από το 2008 εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νομοθεσία και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, αρχικά ως διαχειριστής στη Γραμματεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και πιο πρόσφατα ως διαχειριστής κοινοβουλευτικής έρευνας στο Τμήμα Πολιτικής της ίδιας Επιτροπής.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, παρείχε επιστημονική και διοικητική υποστήριξη σε ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το νομοθετικό πακέτο Fit for 55. Έχει οργανώσει πολλές αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε διεθνή φόρουμ για το περιβάλλον/κλίμα, π.χ. η UNFCCC COP21, όπου συμφωνήθηκε η Συμφωνία του Παρισιού και η 39η Συνέλευση του ΔΟΠΑ της Σύμβασης του Σικάγου. Έχει περισσότερες από 130 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα προαναφερθέντα ερευνητικά πεδία.

 

Image