Skip to main content

Προχωρά το deal Καρυπίδη-Market In - Τι λένε οι εργαζόμενοι

Η Market In θέλει να αποκτήσει 110 σούπερ μάρκετ από τα 130 της Καρυπίδης, με 1.100 εργαζομένους. Τι διαμηνύουν οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για deal μεταξύ της λιανεμπορικής «Καρυπίδης» και της Market In της οικογενείας Ράμμου. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας παρουσία του συμβούλου του υπουργείου κ. Παπαθεοδωρόπουλου και δικηγόρου μερίδας των εργαζομένων της Καρυπίδης, οι εκπρόσωποι της Market In γνωστοποίησαν ότι η αλυσίδα θέλει να αποκτήσει 110 σούπερ μάρκετ από τα 130 της Καρυπίδης, με 1.100 εργαζομένους από τους 1.400 σήμερα.

Από αυτούς τους 1.100 ζητάει να δεχθούν μείωση των μισθών κατά 20% και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ τέθηκε και το αίτημα, το βοήθημα των 1.000 ευρώ που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το υπουργείο, να «αφαιρεθεί» από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζομένους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην πρώην Αρβανιτίδης κατήγγειλε ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη, παρότι επί μήνες πιέζουν για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας στα 130 καταστήματα που για κάποιο διάστημα και ως τον Φεβρουάριο του 2016 λειτουργούσαν με franchising κάτω από τη Μαρινόπουλος.

Το Σωματείο διαμηνύει στην εταιρεία Market In αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι εμμένουν στην εφαρμογή του νόμου, δηλαδή στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, από την λιανεμπορική που θα αναλάβει να λειτουργήσει τα καταστήματα της Καρυπίδης.

«Είμαστε απλήρωτοι, οι περισσότεροι από το Φεβρουάριο του 2016, 8- 10 μήνες, μας οφείλουν μισθούς, δώρα, επιδόματα και τώρα, ένα βοηθητικό επίδομα 1.000 ευρώ, που από την άνοιξη το διαπραγματευόμαστε με το Υπουργείο Εργασίας, τα Market In ζήτησαν να αφαιρεθούν από τις αμοιβές που οφείλονται», κατήγγειλε η πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ».



Επίσης, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το ότι ακόμη και το Υπουργείο τους κάλεσε πλέον να βγούν σε επίσχεση εργασίας, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και διευθυντικά στελέχη της Καρυπίδης.
Να σημειωθεί ότι από τους 1.400 εργαζομένους της Καρυπίδης, οι 800 έχουν βγει σε επίσχεση εργασίας.



Η Καρυπίδης, εν τω μεταξύ, κατέθεσε νέο αίτημα για προστασία της στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Νόμου αφού απορρίφθηκε το αίτημά της για υπαγωγή στο άρθρο 106β.

Οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης έχουν μακρά εμπειρία από καθυστερήσεις πληρωμών. Έξι μήνες πριν περάσει η Αρβανιτίδης στην Καρυπίδης, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι ενώ προηγουμένως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ήταν συχνές.

Στη συνέχεια η Καρυπίδης έκανε συμφωνία Franchise με τη Μαρινόπουλος, η οποία έληξε το Φεβουάριο του 2016. Οι περιπέτειες της Μαρινόπουλος είναι βεβαίως γνωστές αλλά η συμφωνία με την Σκλαβενίτης, δεν αφορά τα καταστήματα Carefour Express και Μαρινόπουλος που είναι της Καρυπίδης.

Η Market In, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Ράμμου, έχει παρουσία κυρίως στην Αθήνα καθώς και στην Δυτική Ελλάδα. Σήμερα πέρα από το σήμα Market In αναπτύσσει και τις αλυσίδες Daily's και Economy με τον συνολικό αριθμό καταστημάτων να ξεπερνούν τα 130.