Skip to main content

Δεν δούλεψαν καλά τα «χριστουγεννιάτικα χωριά» στη Θεσσαλονίκη

Την καταναλωτική ύφεση φαίνεται ότι πλήρωσαν ακριβά και τα χριστουγεννιάτικα χωριά και χωριουδάκια, που στήθηκαν σε τρία σημεία της Θεσσαλονίκης.

Πολύ μέτρια κινήθηκε η αγορά της Θεσσαλονίκης την εορταστική περίοδο. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Το κατάλαβαν στα ταμεία τους οι έμποροι, το αντιλαμβάνονται οι τράπεζες που διακινούν τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, το κατανοούν οι διαχειριστές του δημοσίου, που δεν εισπράττουν τους φόρους που θα επιθυμούσαν. Οι λόγοι αυτής της αναιμικής κίνησης στην αγορά είναι αρκετοί, με κυριότερους την έλλειψη χρημάτων και την ανασφάλεια των πολιτών για τις εξελίξεις, που σε συνδυασμό με τις μαζεμένες φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ημερών της χρονιάς, δημιουργούν ένα μείγμα απολύτως αρνητικό για την κατανάλωση.

Την καταναλωτική ύφεση φαίνεται ότι πλήρωσαν ακριβά και τα χριστουγεννιάτικα χωριά και χωριουδάκια, που στήθηκαν σε τρία σημεία της Θεσσαλονίκης.

Κατά σειρά ο «Αστερόκοσμος» στη Διεθνή Έκθεση κατέγραψε μείωση κίνησης περί το 30% σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι οι επισκέπτες διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από 70.000 άτομα. Αυτή είναι η εικόνα που δίνει η επιχειρηματίας του Αστερόκοσμου, η οποία διαχειρίστηκε και τα παιχνίδια που στήθηκαν για λίγες ημέρες στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο πάνω μέρος του άξονα της Αριστοτέλους. Κι εκεί η κίνηση ήταν υποτονική.

Κάπως καλύτερα φαίνεται να πήγαν τα πράγματα στο χριστουγεννιάτικο πάρκο που έστησε στην Τούμπα, δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος για να στηρίξει την αγορά της οδού Λαμπράκη και των παραδρόμων της. Αν και δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, το γεγονός ότι η πρόσβαση στο «χωριό» της Τούμπας ήταν ελεύθερη προφανώς λειτούργησε ως δέλεαρ, ειδικότερα για τους κατοίκους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία του ΕΣΘ αποτελεί παρακαταθήκη για ανάλογες κινήσεις στο ίδιο σημείο, αλλά και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος –πιθανόν στα δυτικά- τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη του προέδρου του Συλλόγου Παντελή Φιλιππίδη. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες με το δριμύ ψύχος κανένα από τα χριστουγεννιάτικα χωριά δεν λειτούργησε για αντικειμενικούς λόγους, χάνοντας έτσι την όποια κίνηση θα υπήρχε υπό φυσιολογικές περιστάσεις στο τριήμερο των Φώτων και του Αϊ Γιαννιού.

Το γενικότερο συμπέρασμα, πάντως, από την εικόνα των χριστουγεννιάτικων χωριών στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι αυτά που στήθηκαν φέτος έπεσαν πολλά. Στον «Αστερόκοσμο» υπήρχαν 16 παιχνίδια, στην Τούμπα οκτώ και στην Αριστοτέλους τρία, συνολικά 27. Η αγορά δεν τα… άντεξε, παρά το γεγονός ότι απευθύνονται αφενός στα μικρά παιδιά, που όλοι γνωρίζουμε ότι περιμένουν πως και πως τα φώτα και τις γιορτές και αφετέρου τη νεολαία, που εξ’ ορισμού είναι πιο ξένοιαστη.

Η αναφορά στα παιχνίδια σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτά αποφέρουν τα έσοδα και για όλες τις άλλες δράσεις (σπιτάκια Αϊ Βασίλη, μαθήματα ζαχαροπλαστικής, ζωγραφικής κ.λπ.), που στο σύνολό τους σχεδόν προσφέρονται στα μικρά παιδιά δωρεάν. Η συμμετοχή στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα (παγοδρόμια, καρουζέλ κ.λπ.) δε συνιστά για τους Θεσσαλονικείς κάποια σοβαρή παράδοση και όπως αποδείχθηκε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν, σε αντίθεση –για παράδειγμα- με τον καφέ, την ταβέρνα, το οικογενειακό τραπέζι τις γιορτές.

Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία χριστουγεννιάτικων λούνα παρκ –διότι περί αυτού πρόκειται, ας μη μας τρομάζουν οι λέξεις- στο κέντρο της πόλης λειτούργησε θετικά, διότι ήταν κάτι καινούριο. Και εξαιρετικά βολικό, όταν όλο αυτό το πανηγύρι συνέβαινε στην πλατεία Αριστοτέλους, στο επίκεντρο του εμπορικού κέντρου της πόλης, με φόντο τη θάλασσα και τα φώτα της αγοράς. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι τη συζήτηση για μια καινούρια και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά η απόσταση είναι μεγάλη. Αποδείχθηκε φέτος, όταν ο υπερεπαγγελματισμός ξεπέρασε τα όρια. Για να δούμε τι θα γίνει του χρόνου; Διότι στην χώρα μας τα θετικά μηνύματα που αφορούν νέες επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες διαδίδονται με ταχύτητα και η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται. Αντίθετα, τα «κακά νέα» χρειάζονται χρόνο για να γίνουν πιστευτά και κατανοητά. Ενίοτε στο ενδιάμεσο πολλά λεφτά χάνονται…

ΥΓ. Οι πληροφορίες και από τα άλλα χριστουγεννιάτικα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα (Τρίκαλα, Δράμα, Κατερίνη κ.α.) δεν είναι ενθαρρυντικές. Η κίνηση ήταν αισθητά περιορισμένη, έως και 40%. Η μόδα εξαπλώθηκε απότομα και πέρασε, όπως κάθε τι που αγγίζει την υπερβολή.