Skip to main content

Δεν αρκούν οι δηλώσεις από τις ΗΠΑ

Να ανοίξουν «τα χαρτιά τους» καλεί τις ΗΠΑ ο Ζαν-Μαρί Γκένο, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης International Crisis Group.

Σαφή μηνύματα προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να στείλει η γερμανίδα υπουργός Άμυνας στο ξεκίνημα της 53ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες. Η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν έδειξε κατανόηση και διάθεση ευθυγράμμισης με τις αμερικανικές απαιτήσεις για αύξηση της ευρωπαϊκής συμβολής στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, απευθυνόμενη προς τη Ουάσιγκτον την προειδοποίησε να μην προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, διμερείς συνεννοήσεις με τη Ρωσία, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους νατοϊκούς εταίρους, ενώ τόνισε ότι ο καταμερισμός των βαρών εντός του διεθνούς οργανισμού δεν είναι απλά και μόνο ζήτημα χρημάτων.

«Απαιραίτητη» η αύξηση των αμυντικων δαπανών στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Ζαν-Μαρί Γκένο, διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων International Crisis Group, απαιτείται συνεργατικό πνεύμα στη διεθνή πολιτική. Όπως επισήμανε στην DW, «είναι ουσιαστικό σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει παγκόσμια ζητήματα να υπάρχει συνεργατική διαχείριση, είναι απαραίτητο. Τουλάχιστον να υπάρχει διάλογος. Αυτός είναι η αρχή για την εξεύρεση κοινού εδάφους εφόσον αυτό δεν έχει βρεθεί ακόμη».

Ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας, που συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, αναμένει από την αμερικανική πλευρά να ανοίξει τα «χαρτιά» της στο ζήτημα της διεθνούς συνεργασίας. «Ελπίζω να εμπλακούν σε μια συζήτηση διότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από δηλώσεις. Χρειαζόμαστε διάλογο. Νομίζω ότι οι εκπρόσωποι που θα έρθουν εδώ θέλουν μάλλον να δώσουν νέες διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους, αλλά πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για το είδος της αμερικανικής εμπλοκής στην Ευρώπη».

Ο Ζαν-Μαρί Γκένο επιχείρησε τέλος να φέρει προ των ευθυνών της και την Ευρώπη, ασκώντας μάλιστα κριτική για την πολιτική της στο πεδίο της άμυνας. Όπως σχολίασε, «για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι επί σειρά ετών δεν επέδειξαν τη δέουσα σοβαρότητα στο θέμα της άμυνας. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, δεδομένων όλων των απειλών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη».

Σαμπρίνα Παπστ / dpa / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle