Skip to main content

Δεν ανιχνεύθηκε φορμαλδεΰδη στο δημοτικό σχολείο Ν. Καλλικράτειας

Δεν ανιχνεύθηκε φορμαλδεΰδη στον αέρα των σχολικών αιθουσών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων για φορμαλδεΰδη, δειγμάτων αέρα και υλικών που συλλέχθηκαν από σχολικές αίθουσες του δήμου Καλλικρ
Δεν ανιχνεύθηκε φορμαλδεΰδη στον αέρα των σχολικών αιθουσών (όριο ανίχνευσης 0,1 ppm), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων για φορμαλδεΰδη, δειγμάτων αέρα και υλικών που συλλέχθηκαν από σχολικές αίθουσες (προκάτ, ελαφριάς προκατασκευής) του δήμου Καλλικράτειας, στα πλαίσια ελέγχου για φορμαλδεΰδη, κατόπιν σχετικού αιτήματος της νομαρχίας Χαλκιδικής.

«Κατόπιν αυτών των ενεργειών και αποτελεσμάτων που δεν επιδέχονται ουδεμία αμφισβήτηση, πληροφορούμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Ν. Καλλικράτειας ότι το πρόβλημα που περιέργως προέκυψε είναι ανύπαρκτο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ως εκ τούτου οι εν λόγω αίθουσες πληρούν όλους τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας και η διδασκαλία εντός αυτών μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα», αναφέρει σε επιστολή του το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η διοίκηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής απευθύνθηκε στο κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, κατόπιν της ανησυχίας που προκλήθηκε σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου της Ν. Καλλικράτειας σχετικά με πιθανή ύπαρξη φορμαλδεΰδης σε προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές αίθουσες: Γαλλικών, Β1, Β2 και ΣΤ του 2ου Δημοτικού Σχολείου που μετρήθηκαν, κατά τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν σε συνεχή λειτουργία το σύστημα εξαερισμού. 

Η δειγματοληψία υλικών πραγματοποιήθηκε στα εξής προϊόντα ξυλείας που υπάρχουν στο εσωτερικό των σχολικών αιθουσών: θρανία, καρέκλες, γραφείο δασκάλων, πίνακας, ξύλινο πάτωμα και σοβατεπί, καθώς επίσης στον πλαστικό τάπητα του δαπέδου. Επιλέχτηκαν τα ανωτέρω υλικά, επειδή αποτελούν πιθανές πηγές έκλυσης φορμαλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους.

Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του Ε.Κ.Ε.ΦΕ. «Δημόκριτος»  με μεθόδους GC/MS μετά από μικροεκχύλιση στερεάς φάσης.