Skip to main content

Δελαβέκουρας: Απαράδεκτες οι απόψεις Στρο για το Κυπριακό

Σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ και το κοινό περί δικαίου αίσθημα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τις σκέψεις του πρώην υπουργ
«Απαράδεκτες και σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ και το κοινό περί δικαίου αίσθημα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τις σκέψεις που διατύπωσε γραπτά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο. Ο κ. Στρο είχε πει ότι αν αποτύχει και αυτή η παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να γίνουν βήματα για διχοτόμηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε πως οι σκέψεις αυτές «δεν πρόκειται να υιοθετηθούν», καθώς το διεθνές πλαίσιο έχει οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

«Το Κυπριακό θα λυθεί στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας αναφερόμενος ευρύτερα σε δημοσιεύματα που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στον βρετανικό Τύπο.

Εξάλλου, υπενθυμίζοντας ότι «ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι γνωστός», ο κ. Δελαβέκουρας απέρριψε τον τύπο του «εκβιαστικού διλήμματος» που έθεσε στο άρθρο του ο Τζακ Στρο, λέγοντας πως «δεν θα δεχθούμε να μας βάλει ο κ. Στρο το μαχαίρι στο λαιμό».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας έχει υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις και σημείωσε πως «είναι η σειρά της Τουρκίας να κάνει βήματα προόδου - μπορεί και πρέπει να αποσύρει τον κατοχικό στρατό, μπορεί και πρέπει να επιστρέψει τα Βαρώσια», υπογράμμισε.