Skip to main content

Δεκτά όλα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ

Ανάσα αποτελεί για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά μέχρι νεωτέρας όλα τα ελληνικά ομόλογα, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στις τράπεζες.
Ανάσα αποτελεί για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει δεκτά μέχρι νεωτέρας όλα τα ομόλογα, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, που εκδίδονται από το ελληνικό Δημόσιο, ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στις τράπεζες.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις προϋποθέσεις καταλληλότητας των ασφαλειών σε πράξεις πίστωσης του Ευρωσυστήματος στην περίπτωση των εμπορεύσιμων χρεογράφων που έχουν εκδοθεί ή εγγυηθεί από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κυριότερη άμεση θετική συνέπεια της δράσης της ΕΚΤ είναι ότι η κεντρική τράπεζα εγγυάται πως οι ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα, θα μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από την ΕΚΤ με εγγύηση τους τίτλους.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αξιολόγησε το πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης, κρίνοντάς το κατάλληλο.