Skip to main content

Δεκαεννέα θάνατοι από την νέα γρίπη στην Ελλάδα

Από αύριο, Τρίτη, ξεκινά η νέα φάση του εμβολιασμού, που αφορά στην ηλικιακή ομάδα από 6 μηνών έως 49 ετών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα.
Τους 19 έφτασαν οι θάνατοι από την νέα γρίπη, εκ των οποίων δύο χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά έναν 55χρονο άνδρα -επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης Α, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια, και παχύσαρκος)- ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανακοίνωσε το ΕΚΕΠΥ.

Ακόμη 33 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξ αυτών, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από αύριο, Τρίτη, ξεκινά η νέα φάση του εμβολιασμού, που αφορά στην ηλικιακή ομάδα από 6 μηνών έως 49 ετών.

Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα από αύριοστο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης. Τα εμβολιαστικάκέντρα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και θαβρίσκονται στο Κτίριο ΔιεύθυνσηςΔημόσιας Υγείας Μοναστηρίου 15, 2ος όροφος, στο Κτίριο ΔιεύθυνσηςΔημόσιας Υγείας Μοναστηρίου 15, 3ος όροφος, στον ΕρυθρόΣταυρό-Υγειονομείο Ν. Βότση 2 και στο Κεντρικό Κτίριο Ν.Α.Θ. Βασ.Όλγας 198.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται και στα νοσοκομεία, καθώς και στα 77 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας και ιατρεία του ΙΚΑ.

Ξενογιαννακοπούλου: Θα αυξηθούν τα κέντρα εμβολιασμού 

Την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν κάνει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης έκανε σήμερα η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 75.658 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως είπε η υπουργός, στόχος είναι να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 354 σε 527 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα των Νομαρχιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι ο τετραψήφιος αριθμός 1135 γίνεται όλο και πιο «δημοφιλής» στους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν τις 45 γραμμές του, προκειμένου να ενημερωθούν για τη γρίπη και τους εμβολιασμούς.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σύντομα ο αριθμός αυτός θα ενισχυθεί με επιπλέον δεκαπέντε γραμμές.

Eπιπλέον, η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός από τους 1.000 γιατρούς που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ με τη διαδικασία του επείγοντος και ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας της γρίπης, στο νέο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής θα υπάρξει επιπλέον ρύθμιση για πρόσληψη άλλων 1.000 γιατρών στο ΕΣΥ μέσα στο 2010. Συνολικά 250 θα είναι ειδικευμένοι, 606 θα καλύψουν οργανικές θέσεις, 35 θα προσληφθούν στο ΕΚΑΒ και 152 στα κέντρα υγείας.

Εξάλλου, αλλάζει το ανώτατο πλαφόν που αφορά στους μισθούς στους γιατρούς μαζί με τις εφημερίες μηνιαίως και από 5.150 ευρώ αυξάνεται στις 6.500 ευρώ. Το αίτημα των γιατρών είναι να μην υπάρχει πλαφόν.