Skip to main content

Δεκαεννέα φοιτητές δημιουργούν «από τον Καμύ στον Σάρτρ»

Στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Συκεών εγκαινιάζεται έκθεση έργων 19 φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς στις Συκιές , θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η έκθεση, με τίτλο «Από τον Καμύ στον Σάρτρ», γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος Ειδικά Θέματα Ιστορίας της Τέχνης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ Χάρη Σαββόπουλου .

Οι συμμετέχοντες φοιτητές είναι οι : ΑκριτίδουΠ., Αργυρίου Β., Βαγγέλη Μ., Βούζα Μ., Γαλάνης Β., Γεωργιάδης Β., Θεοδώρου Χ., Καζαντζής Σ., Καλία Σ., Καμαλακίδου Κ., Κοντακτσίου Α., Κοτούλα Χ., Λιαράτσικα Σ., Ρούντολφ Ι., Τόλιου Ε., Τσαματσούκα Β., Τσαντεκίδου Γ., Τσικούρας Ν., Τσουματίδου Σ.

Σύμφωνα με τον κ Σαββόπουλο :

« Η ομαδική έκθεση "από τον Καμύ στον Σαρτρ" είναι το τελικό αποτέλεσμα επεξεργασίας δύο κειμένων ‘Ο Ξένος’ του πρώτου και ‘Κεκλεισμένων των Θυρών’ του δεύτερου. Είναι δύο κείμενα, κλασικά πλέον, αλλά τόσο επίκαιρα στην εποχή μας. Η εμπειρία της ζωής, του θανάτου, των αξιών, της κοινωνίας, κυρίως όμως δύο σπουδές για τον Άλλον. Εκείνον τον Άλλο που είτε κατοικεί μέσα μας, είτε κινείται δίπλα μας. Είναι η σχέση του Εγώ με τον εντός μου Άλλο, είναι η έννοια του καλού και του κακού, είναι τέλος ο αναπόδραστος εγκλωβισμός στον τρόπο που οι άλλοι επιβάλλουν να δω τον εαυτό μου. Είναι το Εγώ και το Εσείς.

Τα έργα της έκθεσης προέκυψαν ύστερα από προσωπικές αναγνώσεις και επιλογής της δικής του, για τον κάθε φοιτητή, οπτικής γωνίας μέσα από την οποία προσέγγισε το κείμενο.

Παρουσιάζονται όπως προτάθηκαν στη διάρκεια των μαθημάτων και το κάθε έργο κρύβει μέσα του εκτός από το αποτύπωμα του Σάρτρ ή του Καμύ, την αγωνία ενός νέου ανθρώπου να καθορίσει το διακύβευμα της εποχής.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 18 Σεπτεμβρίου στις 8:00μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18/09 έως 11/10, με ώρες λειτουργίας καθημερινά 12:00 έως 18:00.