Skip to main content

Δεκάδες νεκροί από τροπική καταιγίδα στη Γουατεμάλα

Η πρώτη τροπική καταιγίδα της περιόδου, που οι μετεωρολόγοι ονομάζουν Αγκάθα, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων, καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις και πλημμύρες έπληξαν τη Γουατεμάλα.
Η πρώτη τροπική καταιγίδα της περιόδου, που οι μετεωρολόγοι ονομάζουν Αγκάθα, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων, καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις και πλημμύρες έπληξαν τη Γουατεμάλα. Άλλοι 11 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ σχεδόν 3.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν τέσσερα παιδιά, που θάφτηκαν ζωντανά όταν κατολίσθηση σύνθλιψε το σπίτι τους στο Σαν Χοσέ Πινούλα, 17 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η Conred, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους όταν κατολίσθηση λάσπης έπληξε το σπίτι τους στην δυτική Γουατεμάλα, πριν αρχίσουν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η βροχόπτωση θα φθάσει τα 50-75 εκατοστά.

Η Conred δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αίτια των υπολοίπων τεσσάρων θανάτων, όμως ανέφερε ότι 12 Αυστριακοί τουρίστες διασώθηκαν από τουριστική περιοχή η οδική πρόσβαση στην οποία αποκόπηκε.

Η τροπική καταιγίδα Αγκάθα, το επίκεντρο της οποίας κινείται προς τη Γουατεμάλα με ανέμους 65 χλμ., προκαλεί επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής ένας θάνατος από τις αρχές.

«Έχουμε 3.377 ανθρώπους που έχουν πληγεί από την καταιγίδα, με 574 σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχές που προκάλεσε η καταιγίδα Αγκάθα», είπε ο εκπρόσωπος της Conred Νταβίντ δε Λεόν.

Το κέντρο της καταιγίδας αναμένεται να φθάσει στις δυτικές ακτές της Γουατεμάλας στην διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας ακόμα πιο έντονες βροχοπτώσεις.

«Πιστεύουμε ότι η Αγκάθα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στη χώρα από την τροπική καταιγίδα Μιτς (1998) και τον κυκλώνα Σταν (2005)», δήλωσε ο Ρονάλδο Ρόμπλες, εκπρόσωπος του προέδρου ’λβαρο Κολόμ.

Ο Κολόμ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Παλάγια, το οποίο εξερράγη την Τετάρτη, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα για πέντε ημέρες.